Ana SayfaHaberlerMHP ‘askıda ekmek’ geleneğini yanlış anlayınca...

MHP ‘askıda ekmek’ geleneğini yanlış anlayınca…

Bahçeli’nin çağrısı üzerine harekete geçen MHP teşkilatları binlerce yıllık askıda ekmek geleneğini yanlış anlayınca ortaya ilginç görüntüler çıktı. Geleneği en yanlış anlayan ise MHP Çankaya teşkilatı oldu. Çankaya’da bir meydana askı kuran MHP’liler, askıya ekmek poşetleri asarak poz verdiler.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ekmek zammına tepki olarak başlattığı “askıda ekmek” kampanyası, ülkenin farklı yerlerinde ilginç görüntülerin oluşmasına sebep oldu.

Bahçeli her ne kadar, “Hali vakti yerinde her vatan evladı, kendisine en yakın ekmek fırınına gitmeli, eğer 2 ekmek alacaksa 3 ekmek parası ödemeli. Unutmayalım ki inancımız ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ esasına dayanmaktadır” diyerek kampanyayı başlatmış olsa da, uygulamada işler karıştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin askıda ekmek çağrısından sonra ise yüzlerce yıllık gelenek, farklı bir hal aldı.

MHP Üsküdar İlçe Başkanlığı, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, fırında vatandaşlara ekmek dağıtırken çekilen bir fotoğraflarını yayınladı.

MHP’li Ramazan Çelik ise twitter hesabından yaptığı paylaşımda kendisine aldığı ekmeğin yanı sıra ihtiyaç sahibi bir vatandaşa aldığı ekmeğin de görüldüğü bir fotoğrafı, “Liderimiz Sn. Devlet Bahçeli’nin İnsani bir dayanışma örneği olan ‘Askıda Ekmek’ Bırakma dayanışmasına iştirak ediyorum” notuyla paylaştı.

Bahçeli’nin çağrısına MHP’nin diğer birçok il ve ilçe teşkilatı da uyarak icraatlarını sosyal medyadan paylaştılar.

En dikkat çekici olan ise MHP Ankara Çankaya İlçe Başkanı Serkan Damar’ın tiviti oldu.

Çankaya’da “askıya” ekmek asıldı

Damar, kendi hesabından yaptığı paylaşımda, Çankaya’da meydanın ortasına kurulmuş bir “askı” düzeneği ile “askıda ekmek” kampanyasına katıldıklarını duyurdu.

Askıda ekmeği gerçekten askıda ekmek zanneden MHP teşkilatın paylaşımı sosyal medyada günün konusu oldu.

Yerli ve milli genel kültür: Askıda ekmek nedir?

Osmanlıdan kalma bir vakıf kültürü olan askıda ekmek, özellikle Ramazan aylarında fırınlarda maddi durumu iyi olmayan vatandaşların rencide olmaması için uygulanan bir gelenek.

Durumu iyi olan kişiler fırıncıya ya da ekmek satan bakkallara aldığı ekmeğin ücretinden daha fazla bir ücret ödüyor, bu miktar bir yere yazılıyor, fırıncı da burada toplanan para kadar ihtiyaç sahiplerine ekmek ulaştırıyor. Geleneğin temelinde alan elin veren eli görmemesi, ihtiyaç sahiplerinin rencide edilmemesi yatıyor.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:download.jpg

Diyarbakır’daki bir fırıncıda Ramazan ayındaki askıda ekmek uygulaması…

- Advertisment -