Ana SayfaHaberlerMHP’li başkandan AK Partili başkana: Seçmeninize ihanet ettiniz!

MHP’li başkandan AK Partili başkana: Seçmeninize ihanet ettiniz!

AK Parti İkizdere İlçe Başkanı, İşkencedere’ye yapılması planlanan taş ocağına karşı başlayan eylemlere, İkizdereli HDP İzmir milletvekili Murat Çepni’nin destek vermesi yüzünden "HDP ve PKK provokasyonu" dedi. Cevap MHP'li İkizdere Belediye Başkanı’ndan geldi: "Bir yerlerden emir almadan seçmeninize ihanet edip sahaya gelmediniz, gelemediniz." İkizdere'de bugün sokağa çıkma yasağına rağmen iş makineleri çalışmaya devam etti. Engel olmak isteyen köylüler gözaltına alındı.

Rize’ye yapılacak lojistik liman inşaatı için İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi’nde kurulması planlanan taş ocağına karşı yöre halkının başlattığı direniş İkizdere’nin MHP’li belediye başkanı ile AK Parti İkizdere İlçe Başkanı’nı karşı karşıya getirdi.

Tartışmayı başlatan, İkizdereli HDP İzmir milletvekili Murat Çepni’nin eylemlere katılmasına AK Parti İlçe  Başkanı Mustafa Havuz’un gösterdiği tepki oldu.

Havuz, “askerimizi şehit eden, hektarlarca ormanımızı yakıp küle çeviren, ülkemize maddi manevi acılar yaşatan adi ve alçak PKK terör örgütünün siyasi uzantısı ve vekili ilçemizde provakatif eylemler girişiminde bulunan bunca yaşanan olaylara sesleri çıkmamışken bugün güya burada doğayı korumaya, insanı yaşatmak için mücadeleye gelmelerini kabul edilemez” dedi.

MHP’li İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz, ise Facebook hesabından Havuz’u eleştirdi. Karagöz şunları yazdı:

“Sizinle Cumhur İttifakı’na zarar vermemek için polemikten uzak kalmak istiyorum ancak üslubunuz ve verdiğiniz bilgiler yanlış ve taraflı. Bizler burada tarafımız belli, İkizdere’den tarafız, vatandaştan tarafız, coğrafyamızdan tarafız. Bizler daha ilk günden beri vatandaşımızın yanındaydık, dertlerini dinledik ulaşabildiğimiz yetkililere ulaşmaya çalışıyorduk. Sizler bir yerlerden emir almadan maalesef seçmeninize ihanet edip sahaya gelmediniz, gelemediniz.

Sahayı sizler boş bırakıp HDP & CHP’lilere bıraktınız kendi hatanızı şimdi bizlerin üzerinden yavuz hırsız misali bizlerden, özellikle şahsımdan çıkartmaya çalışıyorsunuz. Yanlış ve yalan beyanlar ile bir yerlere varılmaz. Bundan sonra gelişecek olaylar için ders olsun bu olay da algınızı yüksek tutup tarafınızı yanlış doğru sahada belirtirsiniz inşallah.”

İkizdere’de iş makineleri “kapanma” dinlemedi

Rize’nin İkizdere ilçesinde başlayan taş ocağı nöbeti bugün 10. gününde. Yasaklara rağmen Jandarma ve iş makineleri sabah saat 5’te alana gidip çalışmaya başladı. Bunu engellemeye çalışan köylülerse gözaltına alındı.

Cengiz İnşaat tarafından İkizdere’de yapılmak istenen taş ocağına karşı 21 Nisan’dan bu yana köylüler yoğun bir mücadele içinde. Gürdere ve Cevizlik köyleri arasındaki proje alanında iki adet iş makinesi bulunuyor.

Bu makinelerin çalışmasına köylüler engel olmaya çalışıyor. Jandarma ise iş makinelerinin çalışabilmesi için güvenlik çemberi oluşturmuş durumda.

Köylülerle jandarma günlerdir karşı karşıya. En son geçen hafta sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan arbede sırasında dokuz köylü gözaltına alınmıştı.

AKP heyeti İkizdere’ye gitti

İkizdere’de dün de önemli bir gelişme yaşandı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı ile Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak ve AKP Rize İl Başkanı İshak Alim kalabalık bir heyetle İkizdere’ye gitti. Heyet burada incelemelerde bulunurken, taş ocağı yapılmasına karşı çıkanları dinleyen Yazıcı köylülere, “Başka taş alınabilecek yer yok. Burada fiili durum yaratmayın” dedi.

Köylülerle yaşanan bu tartışmaların ardından bugün sabah 5 sularında iki otobüs jandarma alana giderek çember oluşturmaya başladı. İş makinelerinin çalıştığını gören köylülerse orman yolundan alana hareket etti.

Köylüler ağaclara çıktı

Bazı köylüler iş makinelerinin çalışacağı alandaki ağaçlara çıkarak beklemeye başladı. Bazıları ise jandarmanın önünü kesmeye çalıştı. Saat 5.30’da jandarma, “dağılın” uyarısının ardından ilk gözaltılara başladı ve bu esnada bir arbede yaşandı.

Jandarmanın yanına giderek bir gerginlik olmaması için uğraştığını anlatan Kemal Baş, ilk gözaltına alınan isim oldu:

“Erkenden jandarma geldi, biz de alana gittik. Normal direnişimizi yapıyorduk. Ardından jandarma grupları çoğalmaya başladı. ‘Alanı derhal boşaltın’ dediler. Ben konuşmaya çalışırken direkt üzerimize saldırdılar. Cevap bile veremedim, ‘alın bunları’ dediler. ‘Niye bize saldırıyorsunuz?’ dedim, ilk önce beni aldılar.”

Jandarmanın kullandığı akrep denilen zırhlı araca konup karakola götürüldüğünü ifade eden Gürdereli Baş, “Karakolda, neden orada olduğumuzu sordular. Ben de doğamıza, arazilerimize, çayımıza sahip çıkmak için yasal olarak protesto hakkımı kullandığımı anlattım” dedi.

Proje alanında toplamda üçü kadın dört kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan Derya Ekşi jandarmaya direnince sürüklenerek götürüldü. Yaklaşık sekiz saat gözaltında tutulan köylüler daha sonra serbest bırakıldı.

- Advertisment -