Ana SayfaHaberlerMiçotakis’ten Türkiye ziyareti öncesi “Kariye” tepkisi: “Chora Manastırı’nın camiye dönüştürülmesi gereksiz; Erdoğan’a...

Miçotakis’ten Türkiye ziyareti öncesi “Kariye” tepkisi: “Chora Manastırı’nın camiye dönüştürülmesi gereksiz; Erdoğan’a söyleyeceğim”

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, altıncı yüzyılda Khora Manastır Kilisesi olarak yapılan ve önceki gün tarihinde ikinci defa cami olarak ibadete açılan Kariye hakkında konuştu: “Tarihi bir tapınak olan Chora Manastırı’nın gereksiz bir şekilde camiye dönüştürülmesi hakkında tüm Yunanlıların da paylaştığı güçlü memnuniyetsizliğimi açıkça belirtmek istiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğümde kesinlikle ele alacağım.”

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, 13 Mayıs Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yapacağı görüşmede, Kariye’nin cami olarak ibadete açılmasıyla ilgili rahatsızlığını ileteceğini söyledi.

Yunan medyasına konuşan Miçotakis, şöyle konuştu:

“Tarihi bir tapınak olan Chora Manastırı’nın gereksiz bir şekilde camiye dönüştürülmesi hakkında tüm Yunanlıların da paylaştığı güçlü memnuniyetsizliğimi açıkça belirtmek istiyorum.

Bu davranışın, medeniyetlerin kesişme noktası olan Konstantinopolis’in zengin tarihine zarar verdiğine inanıyorum ve bu konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğümde kesinlikle ele alacağım.”

Khora Manastır Kilisesi’nden Kariye Camii’ne

Altıncı yüzyıldan kalma olduğu tahmin edilen Khora Manastır Kilisesi, 1511 yılında II. Bayezid’in sadrazamı Atik Ali Paşa tarafından Kariye Camii’ne dönüştürülmüştü.

Kariye Camii, 1945 yılında İsmet İnönü’nün de altında imzası olan bir bakanlar kurulu kararıyla müzeye çevrilmişti.

1945 tarihli müzeye çevrilme kararına açılan dava sonucunda Danıştay, Kasım 2019’da kararı iptal etmişti. Kariye, 20 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası olan bir Cumhurbaşkanı kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek camiye çevrilmişti.

- Advertisment -