Ana SayfaDış HaberMısır hükümeti, tüm eğitim kurumlarında kız öğrencilerin peçe takmasını yasakladı

Mısır hükümeti, tüm eğitim kurumlarında kız öğrencilerin peçe takmasını yasakladı

Mısır hükümeti, 30 Eylül tarihinde başlayacak yeni eğitim-öğretim dönemi itibarıyla okullarda peçe takmanın yasaklandığını duyurdu.

Eğitim Bakanı Reda Hegazi’nin Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre öğrenciler başörtüsü takıp takmayacaklarına kendileri karar verecek, ancak yüzlerini herhangi bir şekilde örtmeleri yasak olacak. Hegazi, öğrencilerin başörtüsü takma konusundaki kararından ailesinin haberi olması gerektiğinin ve eğer takıyorsa bunun dışarıdan bir baskı içeremeyeceğinin de altını çizdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre bu kararla birlikte bireylerin dini inançlarını özgürce ifade etmesi ile açık bir eğitim ortamının korunması arasında bir denge kurulması amaçlanıyor. Ancak çeşitli insan hakları savunucuları, Mısır anayasasının dini özgürlükleri koruduğunu ve peçeyi yasaklamanın sivil özgürlüklerin ihlali olduğunu savunuyor.

Okullarda peçe kullanımı, Mısır’da uzun yıllardır devam eden bir tartışma konusu. Ülkenin İslam ilimleri konusundaki en prestijli kurumu El-Ezher de 2009 yılında dersliklerde ve yurtlarda peçe yasağı getirmişti. Benzer şekilde Kahire Üniversitesi de 2015 yılında akademik kadrodaki kişilerin peçe takmasını yasaklamış, mahkeme ise bu kararı 2020 senesinde onamıştı.

- Advertisment -