Ana SayfaHaberlerMisuzulu Zulu, entrikaların gölgesinde Zulu kabilesinin yeni kralı oluyor

Misuzulu Zulu, entrikaların gölgesinde Zulu kabilesinin yeni kralı oluyor

11 milyonluk nüfusuyla Güney Afrika’nın 5’te 1’ini oluşturan Zulu kabilesi, yarın (20 Ağustos) yeni kralına taç giydirecek. Mart ayında ölen Zulu kabilesinin kralı Goodwill Zwelithini’nin üçüncü eşinin en büyük oğlu olan Misuzulu Zulu kabilenin yeni kralı olacak. Ölen kral yerine üçüncü eşi Shiyiwe Mantombi Dlamini’yi naip olarak atamış, böylece Kraliçe Dlamini geçici süreliğine tahtın sahibi olmuştu. Fakat göreve geldikten bir ay sonra Kraliçe ani bir şekilde öldü, kabile üyeleri ve basın tahtta gözü olan rakipleri tarafından zehirlendiğini iddia etti.

Güney Afrika’nın beşte birlik nüfusunu oluşturan 11 milyonluk Zulu kabilesinin kralı Goodwill Zwelithini, Mart ayında vefat etmiş ve 50 yıllık Zwelithini dönemi sona ermişti.

Vefat eden kral kendisinin yerine üçüncü eşi Shiyiwe Mantombi Dlamini naip olarak atamış, böylece Kraliçe Dlamini geçici süreliğine tahtın sahibi olmuştu. Fakat göreve geldikten bir ay sonra Kraliçe ani bir şekilde öldü, kabile üyeleri ve basın tahtta gözü olan rakipler tarafından zehirlendiğini iddia etti.

Bu olaydan sonra Zulu’nun iki kardeşi daha tahtın varisi olduklarını iddia etti, ama kabilenin önde gelen üyeleri ve Güney Afrika devleti alternatif taç giyme törenlerini kabul etmedi.

Kraliçenin ölümünden sonra en büyük oğlu olan Misuzulu Zulu kral olarak tayin edildi. Zulu’nun yarın Zulu kabile lideri olarak göreve başlaması bekleniyor. Zulu önce sığır yeri olarak adlandırılan kutsal bir yerde gizli bir ayin ile Zulu atalarının onayını ve desteğini alacak, ardından halkın katılımına açık bir tören ile taç giyerek göreve başlayacak.

Güney Afrika anayasası yerel ritüelleri ve kabile geleneklerini anayasadaki temel hak ve özgürlüklere uygun olmak şartıyla korunduğu için Zulu kabile kralının geniş yetkileri bulunuyor, her yıl bu yetkileri kullanması için devletten 4 milyon dolarlık bütçe alıyor.

- Advertisment -