Ana SayfaANALİZLERMİT yetkilisi Sivas katliamı için dönemin başbakan yardımcısı Erdal İnönü’ye ne demişti?

MİT yetkilisi Sivas katliamı için dönemin başbakan yardımcısı Erdal İnönü’ye ne demişti?

Gazeteci Oral Çalışlar, 2015’teki vefatından birkaç yıl önce evinde ziyaret ettiği Erdal İnönü’ye, Başbakan Yardımcısı olduğu 1993’te meydana gelen Sivas katliamına neden erken müdahale edilmediğini sormuştu. İnönü, Çalışlar’la zamanında aynı soruyu sorduğu bir MİT yetkilisinin cevabını paylaşmıştı: “Bazen bazı hareketlerin gazını almak için olayların gelişmesi kendi haline bırakılır.”

Oral Çalışlar, Erdal İnönü’yü ziyaretini şöyle anlatıyor:

Erdal İnönü’yü birkaç yıl önce Anadoluhisarı’ndaki evinde ziyaret etmiştim. Eşi Sevinç İnönü’nün de katıldığı baş başa uzun bir sohbet yapmıştık. Bu buluşma benim için yaşamımın hoş anlarından birisidir.

Solda birliği konuştuk. Kendisinin aktif olarak bu sürece katılıp katılmayacağını sordum. Pek niyetli değildi, birlik için elinden gelen desteği verebileceğini ancak aktif siyasete artık dönmek istemediğini söyledi.

Bu sohbetimiz sırasında kendisine “Sivas Katliamı”nı da sordum. Çünkü o dönemde hükümette Başbakan Yardımcısı’ydı. Katliama karşı yeterince etkin davranmadığı için hep eleştirilmişti.

Önce yanlış bilinen bir noktayı düzeltti: Söylendiği gibi o zaman Başbakan Vekili değildi. İkinci olarak bütün gün telefonla elinden geldiği kadar olaylara müdahil olmaya çalışmış, Aziz Nesin dahil kuşatma altında Madımak Oteli’nde bulunanlarla temas kurup destek vermişti. Bu konuda kendisine haksızlık yapıldığını düşünüyordu.

Sivas katliamını devletin seyrettiği ve gelişmeleri kendi haline bıraktığı şeklindeki yorumuma ilginç bir cevap vermişti: “Bir MİT yetkilisine ben de neden geç kalındı sorusunu sordum. Bana, ‘bazen bazı hareketlerin gazını almak için olayların gelişmesi kendi haline bırakılır’ şeklinde bir cevap vermişti.”

- Advertisment -