Ana SayfaHaberlerModi duyurdu: Hindu çetelerin yıktığı camii yerine yapılan Hindu tapınağı açılıyor

Modi duyurdu: Hindu çetelerin yıktığı camii yerine yapılan Hindu tapınağı açılıyor

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Uttar Pradesh eyaletindeki kutsal Ayodhya kentinde yapılan Ram Janmabhoomi Mandir tapınağının Ocak ayında açılacağını duyurdu. Tapınağın bulunduğu arazide yer alan 16. yüzyıldan kalma Babri Mescidi 1992 yılında sağcı Hindu çeteler tarafından tahrip edilmiş, ülke çapında Müslümanlar ve Hindular arasında çıkan olaylarda 2,000'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Müslümanlar, 1528 yılında inşa edilen Babri Mescidi nedeniyle arazinin kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Milliyetçi Hindulara göre ise Babür İmparatorluğu'nun kurucusu Babür camiyi bir Hindu tapınağının kalıntıları üzerine inşa etmişti.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, genel seçimlere birkaç ay kala tartışmalı bir arazi üzerine inşa edilen yeni bir Hindu tapınağının Ocak ayında açılacağını duyurarak on yıllık seçim vaadini yerine getirmeye hazırlanıyor.

Uttar Pradesh’teki kutsal Ayodhya kentinde yer alacak Ram Janmabhoomi Mandir tapınağında gösterişli süslemeler ve altın külçeler bulunuyor. Tapınağın inşaat komitesi başkanı Nripendra Misra’nın bu ayrıntıları açıklaması, Modi’nin, Hindu tanrılarından Ram’ın doğduğuna inanılan yerde bir tapınak inşa etme projesiyle ilgili tartışmaları daha da alevlendirdi. İnşaat maliyetinin 180 milyon dolar olduğu ve yaklaşık 361 milyon dolarlık bağışla finanse edildiği tahmin ediliyor.

Tapınağın açılması, Hindistan’daki Müslüman toplumu arasında endişelere yol açtı. Hindular ve Müslümanlar arasında bir çatışma kaynağı olan bu arazi, daha önce 16. yüzyıldan kalma Babri Mescidi’ne ev sahipliği yapıyordu. 1992 yılında sağcı Hindu çetelerin camiyi tahrip etmesi, ülke çapında 2,000’den fazla kişinin hayatını kaybettiği şiddet olaylarına yol açmıştı. Bu olay, tapınaklara ve camilere yönelik bir dizi intikam saldırısına yol açarak ülkedeki mezhepsel şiddeti tırmandırdı.

Müslümanlar, 1528 yılında inşa edilen Babri Mescidi nedeniyle arazinin kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Buna karşılık birçok Hindu, caminin Babür İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk hükümdarı Babür tarafından yıkıldığı iddia edilen bir Hindu tapınağının kalıntıları üzerine inşa edildiğini öne sürüyor.

Ram Mandir’in inşaası, Modi ve liderliğini yaptığı Hindistan Halk Partisi (BJP) de dahil olmak üzere Hindu milliyetçileri tarafından destekleniyor. Hindistan Yüksek Mahkemesi 2019’da tapınağın tartışmalı alana inşa edilmesine izin vererek anlaşmazlığı sona erdirdi ancak bu karar Müslümanlar arasındaki gerilimi daha da derinleştirdi.

Tapınağın açılışının, ülke çapında seçimler yaklaşırken Hindistan’ın dini ve siyasi iklimini olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.

- Advertisment -