Ana SayfaHaberlerMoskova saldırısı: Dört saldırgan mahkemeye böyle çıkarıldı

Moskova saldırısı: Dört saldırgan mahkemeye böyle çıkarıldı

Moskova'daki konser salonuna saldırarak en az 137 kişiyi öldüren dört IŞİD’li mahkemeye çıkarıldı. Üç saldırgan yürümekte dahi zorlanarak mahkemeye gelirken dördüncüsü ise tekerlekli sandalyedeydi. Sağlık raporlarına göre saldırganlardan birinin kulağı kesilmiş, birinin gözü çıkarılmış, diğerine de elektrik verilmiş. IŞİD, saldırının teröristlerin kamerasından görüntülerini yayınladı ama Rus yetkililer, Ukrayna'nın olayda parmağı olduğunu iddiasına devam ediyor.

Rus yetkililer, dört saldırganın isimlerini Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni ve Muhammadsobir Fayzov olarak açıkladı. Videoda üç kişinin maskeli polisler tarafından Rusya’nın başkentindeki Basmanny bölge mahkemesine yürüdüğü görülüyor.

Görüntülerde saldırganlar tartaklanmış gibi görünüyor. Rus güvenlik güçleri tarafından sızdırılan videoda, sorgulama esnasında işkence yöntemleri uygulanıyor ve raporlar saldırganlardan en az birinin elektriğe maruz kaldığını gösteriyor. Mirzoyev’in kulağı, tutuklanma sırasında kesildiği için bandajlı ve Rachabalizoda’yla birlikte gözlerinin şiş olduğu anlaşılıyor.  Mirzoyev’in boynuna bir plastik torba sarılmış vaziyette. Yine Fariduni olduğu belirtilen adamın yüzü fena halde şiş, Fayzov isimli saldırgan ise hastane önlüğüyle tekerlekli sandalyede mahkemeye getirilirken bilincini kaybetmişe benziyor. Reuters haber ajansına göre bir gözünü kaybetmiş. Hepsi cam panelli bir kabinde tutuldu ve mahkemede oldukları süre boyunca maskeli polisler tarafından korundu.  Mirzoyev’in “suçunu tamamen kabul ettiği”, Rachabalizoda’nın da “suçunu kabul ettiği” belirtildi.

Rusya devlet haber ajansı Tass, söz konusu kişilerin Tacikistan vatandaşı olduğunun belirlendiğini söyledi. Mahkeme, dördünün de en az 22 Mayıs’a kadar tutuklu yargılanacağını söyledi.

Cuma gecesi dört silahlı kişi, Moskova’nın kuzeyindeki bir banliyö olan Krasnogorsk’taki Crocus Belediye Binası’na baskın düzenledi ve 6000 kişinin bulunduğu bir rock konserinde ateş etmeye başladı. Saldırganlar ayrıca mekanı saran ve çatının çökmesine neden olan yangınlar da çıkardı.

Rus yetkililer 137 kişinin öldüğünü ve 100’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Rus tarafı saldırıda Ukrayna parmağı olduğunu ve saldırganların Ukrayna’ya kaçmaya teşebbüs ettiklerini söylemiş, Ukrayna lideri Zelensky ise bu iddiaları “absürd” olarak nitelendirmişti.

- Advertisment -