Ana SayfaHaberlerMu varyantı Türkiye’de: İki vaka

Mu varyantı Türkiye’de: İki vaka

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüsün Mu varyantının iki vakayla Türkiye’de de görüldüğünü açıkladı. Mu varyantı, geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından izlenmesi gereken varyantlar listesine alınmıştı.

Bir hafta önce altı vakayla Yunanistan’da görülen Mu varyantı ilk olarak geçtiğimiz Ocak ayında Kolombiya’da tanımlandığı için Kolombiya varyantı olarak da biliniyor. Şimdilik küresel boyutta Covid-19 enfeksiyonlarının yüzde 0,1’inden daha azını oluşturuyor ancak Kolombiya’da yüzde 39, Ekvador’da yüzde 13 gibi oranlara ulaşmış durumda.

Varyant, Güney Amerika ülkelerinden sonra en çok Avrupa’da görülüyor. Uzak doğuda Hong Kong ve geçtiğimiz günlerde de Japonya’da Mu varyantı vakaları kaydedildi.

Mu varyantı, DSÖ tarafından Temmuz ayında incelenmekte olan varyantlar listesine eklenmişti. Varyantın aşıya karşı Beta varyantı kadar dirençli olduğuna dair laboratuvar çalışmaları olduğu belirtiliyor. DSÖ’nün açıklamasında “Bu varyantın geçirdiği mutasyonlar virüsü aşılara daha dayanıklı hale getirebilir. Fakat Beta varyantında da olduğu gibi bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor” denildi.

DSÖ, koronavirüs varyantlarını endişe varyantları ve ilgi varyantları diye iki sınıfta inceliyor. Endişe verici varyantlar listesinde Alfa, Beta, Gamma ve Delta varyantları yer alıyor.

Mu varyantı henüz yakından izlenmesi gereken ilgi varyantları listesinde yer alıyor. Bu listede Eta, Iota, Kappa ve Lambda isimli diğer varyantlar da bulunuyor.

- Advertisment -