Ana SayfaHaberlerMuhalefet partileri iktidara geldiklerinde kabinelerinde kaç kadına yer verecek?

Muhalefet partileri iktidara geldiklerinde kabinelerinde kaç kadına yer verecek?

Eşitlik ve Dayanışma Derneği (SES) Başkanı Gülseren Onanç, muhalefetteki üç partinin erkek başkanına, iktidara gelmeleri durumunda kabinede kaç kadına yer vereceklerini sordu, cevaplarını yayımladı.

Eşitlik ve Dayanışma Derneği (SES) Başkanı Gülseren Onanç, ABD Başkanı Joe Biden’ın kabinesinde kadın siyasetçilere ağırlık vermesinin ardından, ülkemizdeki muhalefet partilerinin üç erkek başkanına, iktidara gelmeleri durumunda kadınlara hangi ağırlıkta görev vereceğini sordu. Eşitlik, Adalet, Kadın platformunda yayımlanan haberde yer alan üç muhalefet liderinin cevaplarını Serbestiyet okurlarına sunuyoruz.

Kılıçdaroğlu "Cumhurbaşkanı adayı mısınız?" sorusunu cevapladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Bakanlar kurulunun yarısının kadınlardan oluşmasını isterim”

“Şimdiden bir sayı vermek doğru olmaz, çünkü biz iktidara geldiğimizde bakanlık sayısında da değişiklikler olacak. Örneğin ‘Türkiye’de bir Esnaf Bakanlığı olmalı’ diyoruz. Şu an maalesef yok, bunun gibi değişiklikler yapılacak. Ama şunu söyleyebilirim. CHP’nin iktidarında oluşturulacak Bakanlar Kurulunun yüzde 50’sinin kadınlardan oluşmasını isterim. Zaten biz, 21. Yüzyıla Çağrı Beyannamemiz aracılığıyla da milletimize söz verdik. Beyannamemizin 2. maddesinde ‘Türkiye’nin toplumsal barışı ve huzuru sağlanacaktır’ diyoruz. Ve alt maddede ‘Kadın-Erkek fırsat eşitliği sağlanacak, kadına yönelik şiddetin önlenmesi öncelikli bir devlet politikası haline getirilecektir’ ifadesi yer alıyor. Özetle şunu söylemek mümkün: İktidara geldiğimizde, fırsat eşitliği hiçbir soru işaretine yer kalmayacak şekilde sağlanacak. Bununla birlikte toplumumuzun kanayan yarası olan kadına yönelik şiddet olaylarının da mutlaka önüne geçeceğiz.”

Ahmet Davutoğlu hakkında suç duyurusu

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “Kota uygulamalarını doğru bulmuyoruz”

“Gelecek Partisi’nin programında siyaset literatürümüze kazandırdığı önemli kavramlardan birisi de istihdam ahlakı kavramıdır. İstihdam ahlakı vatandaşların kamu görevi üstelenmelerinde objektif ehliyet ve liyakat kriterlerinin egemen olması ilkesine dayanmaktadır. Bu bağlamda önümüzdeki ilk seçimle birlikte oluşacak iktidarımızda bu temel ilkeler istihdam politikamızı belirleyecektir.

“Öte yandan, hayatın farklı aşamalarında eşitsiz bir mücadele içinden gelen kadınlarımıza özellikle üst düzey kamu görevi üstlenmeleri konusunda teşvik edici yaklaşımlar uygulanmasını da bu ilkesel bütünlük içinde gerekli görüyoruz.

“Ehliyet ve liyakat ilkelerini göz ardı eden ve kadınlarımızı kimi zaman rencide edebilen kota uygulamaları da, kadınların siyasi ve bürokratik hayat içindeki mağduriyetlerini göz ardı eden yaklaşımları da doğru görmüyoruz.

“Bu tür çelişkilerin ortadan kaldırılabilmesi ancak ve ancak iyi eğitimli ve nitelikli kadınlarımızın siyasi hayata daha aktif ve daha yaygın bir şekilde katılmaları ile mümkün olabilir.

“Partimizin kuruluş aşamasında gözlemlediğimiz üzücü gerçeklerden birisi, yaygınlaşan otoriter eğilimlerin ve karamsar psikolojinin kadınlarımızın siyasete katılımlarını olumsuz etkilemiş olmasıdır. Bununla birlikte gerek kurucularımız arasında gerekse ülke sathına yayılan teşkilatlarımızda binlerce yetkin ve cesur kadınımız bu otoriter ve karamsar psikolojinin dağıtılabilmesi için öncü bir rol üstlenmiş bulunmaktadırlar.

“Gelecek kadrolarını oluşturan bu kadınlarımız arasından bakanlıklar da dahil her alanda çok sayıda ve yüksek oranda üst düzey kamu görevlisi çıkacağına inancımız tamdır.”

Koronavirüse yakalanan Ali Babacan'dan sağlık durumu hakkında açıklama

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “Üzerimize düşen siyasi sorumluluğun bilincindeyiz”

“Küçük bir geçmiş hatırlatması yapmak isterim. Benim Başbakan Yardımcılığı görevim sırasında biliyorsunuz Türkiye, G-20 dönem başkanı oldu. Daha evvel G-20 yapısı içerisinde olmayan bir yapı oluşturulmasına öncülük ettim: W-20 (Kadın-20). Kadınların karar alma mekanizmalarına, işgücüne, iş dünyasına katılımının ülkeleri büyütüp geliştirdiği yadsınamaz bir gerçek. Bu amaçla, görevimin başındayken, tüm dünyada kadınların iş dünyasındaki rolünü ve etkinliğini arttırmak, kadın gücünü ortaya koymak, bunu ülkeler için geliştirici olacağını göstermek için W-20’nin kurulmasını sağladım.

“Şimdi de DEVA Partisi’nde yönetim kadrolarına baktığınız zaman da 22 kişilik Genel Merkez Başkanlık Kurulu’nda 7, 51 kişilik Genel Merkez Yönetim Kurulu’nda 18 kadın arkadaşımızla birlikte çalışıyoruz. Bunu yeterli anlamında asla söylemiyorum. Biz kadınların aktif siyasi pozisyonlarda yer alması için üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. İktidar olduğumuzda bundan taviz vermeyeceğimiz gibi, en yüksek sayıda kadın bakanla birlikte kabine oluşturmak için çalışacağız. “Kadın bakan” denince sadece ‘Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın akla gelmesi veya kabineyi 1-2 kadınla sınırlı tutmak başarı sağlamıyor; işte ülkenin durumu ortada. Dış İşleri, İçişleri, Adalet, Sağlık hangisini sayarsanız sayın, ülkemizdeki yetişmiş kadın gücü her birini hakkıyla, layıkıyla yapacak nitelikte. Biz bu gücü arkamıza almıyoruz. Bu güçle yan yanayız.”

Kaynak: http://esitlikadaletkadin.org/gulseren-onanc-parti-baskanlarina-sordu-joe-biden-yapti-peki-ya-siz/

- Advertisment -