Ana SayfaHaberlerMuhalefetten ‘desteksiz kapanma’ eleştirisi: Ne yiyecek ne içecek bu insanlar?

Muhalefetten ‘desteksiz kapanma’ eleştirisi: Ne yiyecek ne içecek bu insanlar?

Koronavirüs ile mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 3 haftalık tam kapanma kararına muhalefet 'halka destek sağlanmaması' üzerinden tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısının ardından koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı 19.00’da başlayıp 17 Mayıs Pazartesi sabahı 05.00’e kadar sürecek şekilde bir tam kapanma kararı alındığını duyurdu.

Erdoğan’ın açıkladığı tam kapanma kararına, muhalefet “Tam kapanma doğru fakat halka neden destek verilmiyor” diyerek tepki gösterdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener:

“Milletimiz, pandemide haklı olarak devletinden destek bekledi. ‘Devletim kötü günde yanımda olur’ dedi… Dedi ama dakika bir, gol bir Sayın Erdoğan çıktı İBAN verdi Destek olmadığı gibi aksine köstek oldu…”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan:

“Acilen bir destek paketinin açıklanmasını ve aşılamanın hızlandırılmasını bekliyoruz.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu:

“Tam kapanma doğru ama çok geç alınmış eksik bir karardır. Ek olarak, kapanmadan mağdur olan bütün hanelere, acilen herhangi bir şart ve başvuru olmaksızın, yetişkinler için 1000 TL, çocuklar için de 500 TL’den az olmamak üzere nakdi hibe desteği sağlanmalıdır.”

CHP sözcüsü Faik Öztrak:

“Aş yok,

İş yok,

Aşı yok,

128 milyar $ yok,

Millete acil destek paketi yok,

ABD’ye doğru dürüst bir kınama yok,

Ortada ciddi bir hükümet yok,

Yok da yok, yok da yok…”

CHP Kocaeli milletvekili Tahsin Tarhan:

 “Esnafın, emekçinin, sağlıkçının, öğretmenin, gençlerimizin ve 65 yaş üstü büyüklerimizin gözünün içine baka baka dalga geçer gibi lebalep kongreler yaptınız. Sağlığı siyaset uğruna yok saydınız. Şimdi utanmadan vatandaşı tam açlığa mahkum ediyorsunuz!”

CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya:

“#TamKapanma iyi de, ne yiyecek, ne içecek bu insanlar? Kiralar, faturalar, vergiler ne olacak? Esnafımıza, günlük kazanarak geçimini sağlayan vatandaşlarımıza sosyal devletin gereği olan yardımlar yapılacak mı? Devlet babadır, bugünler için vardır ve dertlere çare olmalıdır!”

İYİ Parti Sakarya milletvekili Ümit Dikbayır:

“Sgk, kira, fatura, stopaj, kdv, çekler, kredi borçları vs ne olacak? Günlük yevmiye usulü çalışarak ekmeğini çıkaran emekçi ne olacak? Vatandaşın vergileriyle 156 ülkeye cömert olan hükümet bunları düşünmüyor ve vatandaşına destek paketi sunamıyorsa valizini hazırlasın..”

CHP İzmir milletvekili Kani Beko:

“Hiç bir sosyal, ekonomik destek önlemi olmadan #TamKapanma kararı alınmamalıydı. Aylardır evine ekmek götüremeyen emekçiye, küçük esnafa, seyyar satıcılara, müzisyenlere, tüm düzensiz ve günü birlik işlerde çalışanlara destek verilmesi şart”

CHP İstanbul milletvekili Ali Şeker:

“Pandeminin başından bu yana sosyal ve ekonomik desteğin sağlanacağı bir tam kapanma çağrısında bulunduk. Bilim insanlarının, uzmanların, meslek örgütlerinin ve bizim çağrılarımıza kulak tıkayan iktidar nihayet #TamKapanma kararı aldı”

“18 günlük tam kapanma kararı geç kalınmış olsa da olumlu bir karardır. Fakat aynı zamanda eksik bir karardır. İktidar patates soğana, bir liralık ekmeğe muhtaç ettiği insanları şimdi de tam açlığa terk edemez.

“Ekonomik destek verilmezse günlük yevmiyeli çalışanlar başta olmak üzere kapanma kararından etkilenecek çalışanlar ve işsizler açlığa, işletmeler iflasa sürüklenecektir. Gerekli önlemler alınmalıdır. Bu önlemleri almak devletin asli görevidir.

“Vatandaşlarına destek için kaynak bulamayan, ama elektrik şirketlerine desteği acele gündemine alan, maliyeti milyonlarca insanın sırtına yükleyen iktidara, işletmelere kira desteği verilmesi yasa teklifimizin 17 Şubat’tan bu yana komisyonda beklediğini bir kez daha hatırlatıyorum.

“18 günlük tam kapanmadan olumsuz etkilenecek vatandaşlarımıza ekonomik destek verilmeli; elektrik, su, doğalgaz, internet faturaları kapanma süresince devlet tarafından karşılanmalıdır. #TamKapanma”

CHP Muğla milletvekili Süleyman Girgin:

“İşsizler için gerçek önlemler alındı mı? Esnafın, ihtiyacı olan vatandaşın kirası, faturaları devlet tarafından karşılanacak mı? Bu süreçte tek bir vatandaş bile mağdur edilmemelidir. Umarım; tam kapanma önü arkası düşünülerek alınmış bir karardır.”

CHP İstanbul milletvekili Yunus Emre:

“Tam kapanmanın gerekliliğini tartışmıyoruz ancak vatandaş ne yiyecek ne içecek, elektrik-doğalgaz faturalarını nasıl ödeyecek? Esnafımız kirasını, vergisini, BAĞKUR primini nasıl, neyle ödeyecek? Herkes sizler gibi beş yerden maaş almıyor efendiler!”

- Advertisment -