Ana SayfaHaberlerMurat Kurum’un “Depremde 130 bin canımız gitmiş” sözü tartışılıyor: 6 Şubat’ın mı,...

Murat Kurum’un “Depremde 130 bin canımız gitmiş” sözü tartışılıyor: 6 Şubat’ın mı, bütün depremlerin mi bilançosu?

AK Parti’nin İBB adayı Murat Kurum, TV100’de İstanbul’da kentsel dönüşümün öneminden bahsederken “130 bin canımız gitmiş ya, 11 ilde deprem oldu bakın İstanbul 11 ile yetişir. İstanbul’a bir şey olursa ülke gider, bayrak gider, devlet diye bir şey kalmaz” dedi. Kurum’un 130 bin rakamını, resmi rakamlara göre 50 bin insanın hayatını kaybettiği 6 Şubat depremleri için verdiği, bunun depremde gerçek ölüm sayılarının saklandığının itirafı olduğu iddia edildi. Kurum, tartışmalar üzerine programı sunan Candaş Tolga Işık’a 130 bin rakamını Türkiye’de kayıtlı tüm depremlerdeki ölü sayısı için kullandığını söyledi.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, TV100’de yayınlanan Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programına katıldı.

Kurum programda İstanbul’daki kentsel dönüşümün öneminden bahsederken şu ifadeleri kullandı:

“130 bin canımız gitmiş ya, 11 ilde deprem oldu bakın İstanbul 11 ile yetişir. İstanbul’a bir şey olursa ülke gider, bayrak gider, devlet diye bir şey kalmaz.”

Murat Kurum’un açıklamasında kullandığı 130 bin kayıp sözü tartışmalara  sebep oldu.

Sosyal medyada pek çok kullanıcı bu açıklamanın 6 Şubat depremlerinde 50 bin olarak açıklanan hayatını kaybeden insan sayısının aslında gizlenen rakamı olduğunu yazdı.

Programın sunucusu Candaş Tolga Işık ise attığı bir tweet ile Kurum’un Türkiye’deki tüm depremleri kast ettiğini söyledi.

Gazeteci Kenan Taş da Murat Kurum’un daha önce katıldığı Haber Global yayınında yine aynı ifadeyi Türkiye’deki tüm depremleri kast ederek kullandığını hatırlattı.

Türkiye’de depremlerde toplam kaç kişi hayatını kaybetti?

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı’nın Türkiye’de 1900 ile 2019 arasındaki son 119 yılda meydana gelen depremlerle ilgili 2019 yılında paylaştığı istatistiğe göre resmi kayıtlara göre 86 bin 456 kişi depremlerde öldü.

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde de en az 50 bin kişi hayatını kaybetmişti.

- Advertisment -