Ana SayfaHaberlerGündem30 yıl geçti, Musa Anter cinayetinin faillerini zamanaşımı kurtardı

30 yıl geçti, Musa Anter cinayetinin faillerini zamanaşımı kurtardı

20 Eylül 1992 günü 72 yaşındayken Diyarbakır’da faili meçhul bir cinayetinin kurbanı olan Musa Anter’in cinayet dosyası 30 yıl sonra zamanaşımından düştü. Mithat Sancar: ‘’Bu dosya burada kapatılmış olabilir ama bu şartlar değişecektir.”

Diyarbakır’da 20 Eylül 1992 tarihinde katledilen Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter’in ölümüne ilişkin açılan davanın 37’nci duruşması Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duvar Gazetesi’nden Serkan Alan’ın haberine göre, ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Musa Anter cinayeti davası için 30 yıllık zaman aşımının uygulanması ve davanın düşürülmesine karar verdi.

Anter Ailesi’nin avukatlarının 30 yıl dolduğu gerekçesiyle dosyanın zaman aşımına uğramamasını ve davanın “insanlığa karşı suç” kapsamında ele alınmasını talep ettiği duruşmaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da katıldı.

HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, duruşmanın ardından Sıhhiye Adliyesi’nin önünde açıklama yaptı. Musa Anter davasında cezasızlık politikası sonucu zaman aşımı kararı verildiğini belirten Sancar şunları söyledi:

“Her şey çıplak şekilde ortada olmasına rağmen davanın otuz yılda bitirilememiş olması hukuki tercihlerle açıklanamaz. Tam tersine politik tercihleri gösterir. Bu davanın bu şekilde düşürülmesi hakikat ve adalet mücadelesine engeldir. İktidar adalet isteyenlerin sesini kısmak için her adımı atıyor. Cumartesi Anneleri’nin saldırıya maruz kalması aynı zihniyetin ürünüdür. Hakikat mücadelesinin bitmeyeceğini adalet arayışının devam edeceğini duyuruyoruz. Bu dosya burada kapatılmış olabilir ama bu şartlar değişecektir. Bu suç imparatorluğunu cezasızlıkla büyüten her kademedeki görevliler bu rejim değiştiğinde adalet mücadelesinin sonuçlarıyla mutlaka yüzleşmek zorunda kalacak.”

- Advertisment -