Ana SayfaHaberlerNahel protestoları dördüncü gününde: Mbappé ve Maviler’den çağrı: “Şiddet yerini yasa ve...

Nahel protestoları dördüncü gününde: Mbappé ve Maviler’den çağrı: “Şiddet yerini yasa ve diyaloğa bırakmalı”

17 yaşındaki Nahel’in polis tarafından öldürülmesini protesto gösterileri dördüncü gecesinde de şiddet eylemleriyle sürdü. Dört günün bilançosu ağır; 492 bina tahrip edildi, 2000 araç yakıldı , 900 gözaltı var. 45 bin polis ve jandarmaya rağmen şiddetin dizginlenemesi üzerine kaptan Mbappé ve Fransız Milli Takımı Maviler’in oyuncuları çağrı yaptı: ” Şiddet dönemi yerini yas, diyalog ve yeniden inşa dönemine bırakmalıdır. Tahrip ettiğiniz şey sizin mülkünüz, mahalleleriniz, şehirleriniz, keyif aldığınız yerler.”

Dördüncü gününe giren olaylarda görevlendirilen 45.000 polis ve jandarmaya rağmen yine Fransa’nın farklı şehirlerinde gece şiddet, yağma olayları sürdü.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin “80’den fazlası Marsilya’da olmak üzere şimdiden 270 gözaltı yapıldığını duyurdu, “Cumhuriyet kazanacak, isyancılar değil” dedi.

Dört günün bilançosu 900 gözaltı, 492 bina tahrip edildi,, 2.000 araç yakıldı ve düzinelerce mağaza yağmalandı.

Ülkede olağanüstü hal ilan edilmesi gündemde ama özellikle Fransa’nın sonbaharda Rugby Dünya Kupası’na ve ardından 2024 yazında Paris’te Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapacak olması nedeniyle olağanüstü şartların sürmemesi öncelik.

Cezayir kökenli 17 yaşındaki Nahel, bugün Paris’teki cenazenin ardından toprağa verilecek.

Şiddetin sona ermemesi üzerine sukünet çağrısı yapanlara “Maviler” olarak bilinen Fransa Milli Futbol Takımı oyuncuları da eklendi.

Fransa futbol takımının kaptanı Kylian Mbappé’nin yaptığı çağrıda”Şiddet dönemi yerini yas, diyalog ve yeniden yapılanma dönemine bırakmalıdır” denildi:

Genç Nahel’in vahşi ölümü karşısında şok olduk. Bu trajik olaydan bu yana, özünü anladığımız ancak biçimini onaylayamayacağımız halkın öfkesinin ifadesine tanık olduk. Acı ve üzüntü duygularını paylaşıyoruz. Ama tahrip ettiğiniz şey sizin mülkünüz, mahalleleriniz, şehirleriniz, keyif aldığınız yerler. Bu büyük gerilim karşısında sessiz kalamayız ve yurttaşlık vicdanımız bizi yatıştırma, farkındalık ve hesap verebilirlik çağrısında bulunmaya sevketti. Kendimizi ifade etmenin başka barışçıl ve yapıcı yolları da var. Enerjimizin ve düşüncelerimizin odaklanması gereken yer burasıdır.Şiddet zamanı sona ermeli ve yerini yas, diyalog ve yeniden inşa zamanı almalıdır”

- Advertisment -