Ana SayfaHaberlerNASA'nın uzay aracı Perseverance, 7 aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars'a başarılı iniş yaptı

NASA’nın uzay aracı Perseverance, 7 aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars’a başarılı iniş yaptı

NASA’nın Temmuz 2020’de fırlattığı Perseverance gezgini ve taşıdığı Ingenuity helikopteri, bu gece (18 Şubat) Türkiye saatiyle 23.55’de Mars’a iniş yaptı. 7 dakika süren ve dünyaya 11 dakika sonra görüntüleri ulaşan iniş canlı yayınlandı. Perseverance’ın Mars’ta ineceği Jezero Krateri, NASA tarafından Salda Gölü’ne benzetilmişti.

30 Temmuz 2020’de fırlatılan NASA’nın Mars 2020 misyonu kapsamında gönderdiği Perseverance (Sebat) gezgini ve Ingenuity (Marifet) helikopterinin 7 dakika süren Mars’a inişini “yedi dakikalık terör” olarak niteliyordu. NASA’ya ait Mars misyonlarının yüzde 40’ı başarısız olmuştu.

Altında Ingenuity helikopterini de taşıyan Perseverance’in jeolojik yapısı Burdur Yeşilova’daki Salda Gölü’ne benzetilen Jezero Krateri’ne iniş yaptı.

49 km genişliğindeki Jezero kraterinde yaşamı bulabileceklerini anlatan proje araştırmacısı Ken Williford, “Jezero ile ilgili en muhteşem şeylerden birisi yalnızca sıradan bir krater gölü olması değil, aynı zamanda kraterin kuzey-doğu bölgesinde bir çıkış yolunun bulunmasıydı. Buna açık sistem diyoruz. Bir taraftan kratere giren ve öbür taraftan çıkan bir su akışı var ve bu önemli bir süre boyunca ayakta kalan dinamik bir sistem oluşturabilir. Ve bu bakımdan oldukça kararlı yaşanabilir bir ortama sahip olabilir” dedi.

Diğer uzay misyonlarından farklı olarak MARS 2020 görevinde araçların 7 dakikalık Mars’a iniş videosu ve ses kaydı alındı. Aracın 21 bin kilometre hızdan yavaşlayarak Mars yüzeyine iniş anının görüntüleri, uzay-Mars tarihinde bir ilk oldu.

Mars şartlarında uçabilecek şekilde tasarlanmış Marifet (Ingenuity) helikopteri, 90 saniye boyunca havada kalarak çevrenin fotoğraflarını, Mars’a gönderilen yörünge uydularına göre, daha yakından ve kaliteli çekebilecek. Toplam beş kere havalanması durumunda, Marifet helikopterinin görevi başarıyla tamamlanmış olacak.

NASA, mühendislik kamerasından alınan ilk fotoğrafı paylaştı.

Sebat (Perseverance) aracının üzerindeki bilim enstrümanlarından biri olan MOXIE adlı bir çeşit arıtıcı, Mars’ta bulunan karbondioksiti oksijene çevirecek. Arıtma işlemi başarılı olursa, sonraki Mars görevlerinde insanlık bu oksijen üreticiler sayesinde dönüş yakıtını Mars’tan sağlayabilecek.

26 Kasım 2011’de fırlatılan ve görevi biten Curiosity (Merak) ve Opportunity (İmkan) gezginine benzeyen yeni gezgin Perseverance yapımında, Curiosity’nin parçaları kullanıldı. Konu hakkında açıklama yapan Perseverance’ın Mastcam-Z cihazının baş araştırmacısı Jim Bell “Perseverance neredeyse %90’ı Curiosity’nin yedek parçalarından oluşuyor. Misyonun kabul edilmesinin en büyük sebebi bu, çünkü bu yedek parçalar kullanılarak muazzam kaynak tasarrufu sağlanabildi” dedi.

NASA’nın, Mars 2020 misyonu kapsamında üretilen gezgini Sebat’ı (Perseverance) ve ilk defa Dünya dışı uçuş deneyimini test edecek olan Marifet (Ingenuity) isimli helikopteri, 30 Temmuz’da Atlas V 541 roketiyle Florida’dan fırlatılmıştı.

2019’da NASA’nın “Mars’a ismini gönder” etkinliğine dünya genelinden toplam 10 milyonu aşkın insan katılmıştı. Türkiye, Mars’a 2,5 milyon isim göndererek diğer ülkeler arasında birinci olmuştu. 18 Şubat’ta Mars 2020 misyonu başarıyla tamamlanmasıyla beraber bu isimler kızıl gezegene ulaşmış olacak.

- Advertisment -