Ana SayfaHaberlerDünyaNATO, Belarus’a verdiği tepkiyi Türkiye’nin itirazı nedeniyle yumuşatmak zorunda kalmış

NATO, Belarus’a verdiği tepkiyi Türkiye’nin itirazı nedeniyle yumuşatmak zorunda kalmış

Atina’dan Vilnius’a uçarken Belarus hava sahasına girdiğinde zorla Minsk’e indirilen yolcu uçağından çıkartılıp gözaltına alınan muhalif gazeteci olayı için NATO da harekete geçti. Reuters’a konuşan iki diplomat, NATO’nun Belarus’un hava korsanlığına vereceği tepkinin Türkiye tarafından yumuşatıldığını söyledi.

Reuters’a konuşan iki diplomat, Belarus’un Atina-Litvanya seferindeki yolcu uçağına bomba ihbarı nedeniyle zorla iniş yaptırıp muhalif gazeteci Roman Protaseviç’in tutuklamasına ilişkin NATO’nun yaptığı kınama açıklamasını Türkiye’nin yumuşattığını söyledi. Haberde, Baltık ülkeleri ve Polonya’nın sert bir açıklama ve cezai yaptırım istemesine karşın Türkiye’nin bu tavrının sebebinin bilinmediği aktarıldı.

NATO, Ryanair yolcu uçağının Belarus’a zorla indirilmesi ve uçaktaki muhalif Belaruslu gazetecinin gözaltına alınmasını yaptığı bir açıklamayla kınadı. Baltık ülkeleri ve Polonya’nın cezai yaptırım talebi NATO’dan geçmedi. NATO, olayla ilgili uluslararası soruşturma çağrısı yapmakla yetindi.

Reuters’ın haberine göre Batılı devletlerin Belarus’a uyguladığı yaptırımlara destek verilmesi ve Belarus’taki siyasi mahkumların serbest bırakılması çağrılarının metne alınmasını Ankara engelledi. Haberde Türkiye’nin konuya ilişkin tavrının nedenlerinin ise net olmadığı vurgulandı.

Diplomatlar, Ankara’nın Moskova ile bağlarına ve THY’nin Minsk seferlerinin ekonomik önemine işaret ediyor.

Bir diğer ihtimal ise Türkiye’nin turizm sezonunda Rus turistleri ağırlamak istemesi.

Rusya’nın Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun arkasında durduğu biliniyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Reuters muhabirlerinin sorularına yanıt vermedi.

- Advertisment -