Ana SayfaHaberlerGündemNATO zirvesi sonrası Rusya’dan Türkiye’ye eleştirel sesler yükseliyor

NATO zirvesi sonrası Rusya’dan Türkiye’ye eleştirel sesler yükseliyor

Erdoğan’ın Ukrayna’nın NATO üyesi olmasını destekleyen açıklaması ve Azov komutanlarının iade edilmesi üzerine Rusya’dan siyasetçi ve gazetecilerden Türkiye’ye tepkiler gelmeye başladı. Rus senatör Bondarev, Türkiye’nin Rusya için konumunu “dostane olmayan ülke” diye tanımladı: “Geçen hafta yaşananlar maalesef Türkiye'nin tarafsız bir ülkeden dostane olmayan bir ülkeye dönüşmeye devam ettiğini açıkça göstermektedir.” Kimi Rus gazeteci ve analistler de Rusya ve Türkiye ilişkilerinin son yıllardaki olumlu seyrinin değişebileceğini düşünüyor.

Rusya’da parlamentonun üst kanadı olan Federasyon Konseyi’nin Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Bondarev, TASS Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rusya için “dostane olmayan” ülkeye dönüştüğünü söyledi.

Türkiye’nin geçen hafta Ukrayna’ya iade ettiği beş Azov komutanının, yapılan anlaşmaya göre Türkiye’de kalmasının önemini vurgulayan Bondarev, şöyle konuştu:

“Türkiye bunu kasten görmezden geldi. Ayrıca Ukrayna’nın NATO’ya kabulünü ve Ukrayna’da insansız hava araçlarına yönelik bir fabrika inşa edilmesini savundu. Böylesine düşmanca bir adımın gerekçesi hem NATO’nun baskısı hem de tahıl anlaşmasının Rusya tarafından fiili olarak feshedilmesiydi. Bana göre çok düşünülmemiş fevri bir hareketti.

“Geçen hafta yaşananlar maalesef Türkiye’nin tarafsız bir ülkeden dostane olmayan bir ülkeye dönüşmeye devam ettiğini açıkça göstermektedir.”

Analist Sergey Mardan, Rusya’nın Erdoğan’ın seçimleri kazanması için verdiği destek nedeniyle pişmanlık duyduğunu söyledi. Rusya devlet televizyonu Rossiya-1’de sunucu Olga Skabeeva da Azov komutanları iade edilmeden önce Rusya’ya bilgi verilmemesi nedeniyle tepki gösterdi.

- Advertisment -