Ana SayfaHaberlerNavalny Pazar günü Rusya’ya dönüyor; hakkında yakalama kararı var

Navalny Pazar günü Rusya’ya dönüyor; hakkında yakalama kararı var

Rusya’da zehirlendikten sonra tedavi için Almanya’ya giden Rus muhalif Navalny 17 Ocak Pazar günü Moskova'ya döneceğini açıkladı. Navalny'nin Aeroflot'un ekonomi sınıfı Pobeda'yı tırnak içine alması dikkat çekti; bu kelime Rusçada "Zafer" anlamına geliyor. Açıklamanın ardından Rusya’da gergin bir bekleyiş başladı.

Turkrus.com’un haberine göre, Rusya’da Noviçok sinir gazı ile zehirlendiği Alman laboratuvarlarının raporuyla belgelenen muhalif politikacı Aleksey Navalny, 17 Ocak’ta Moskova’ya döneceğini açıkladı.

Navalny, Twitter’da paylaştığı mesajda, yurt dışında kalmayı planlamadığını tekrarladı. Turkrus.com’in haberinde Navalny’nin ülkeye dönme kararının Rusya siyasetindeki ve medyasındaki yankılarına da yer veriliyor.

Turkrus.com’un haberi şöyle:

Kremlin tarafından CIA ile işbirliği yapmakla suçlanan, hakkında Rusya’da açılmış davalar bulunan Navalny, buna rağmen ülkeye geri dönme kararı aldı.

Navalny mesajında, “Dönmek ya da dönmemek sorusu hiçbir zaman benim önümde durmadı. Çünkü ben (ülkeden) ayrılmadım. Almanya’ya bir yoğun bakım kutusunun içinde gelmiş oldum. 17 Ocak Pazar günü Pobeda havayolları seferi ile eve dönüyorum. Karşılayın!” diye yazdı.

Sosyal medyada, Navalny’ın Aeroflot’un ekonomi sınıfı Pobeda’yı tırnak içine alması ve bu kelimenin Rusçada “Zafer” anlamına gelmesi farklı yorumlara neden oldu.

Son günlerde, Navalny hakkında daha önce verilen ancak şartlı olarak ertelenen 3,5 yıllık mahkûmiyet kararının uygulanmaya konarak hapse atılması gündemdeydi.

Yorumlar

“Politen” adlı siyasi analiz merkezinin yöneticisi Yaroslav İgnatovskiy, “Zehirlenmeden sonra, siyasi tutuklu-mağdur Navalny, Rus rejimi için göçmen muhalif Navalny’den çok daha tehlikeli olacak” değerlendirmesinde bulundu.

İgnatovskiy, Navalny’in 17 Ocak’ta Rusya’ya dönme kararı almasının altında yatan nedenin de bu olduğunu öne sürdü.

Siyasi Uzman Grubu yöneticisi Konstantin Kalaçev, Navalny’ın Rusya’ya gelerek “risk alacağını” belirterek, “Ama bu riske hazır. Dönüşü, bu yıl Rusya’da yapılacak Duma seçimleriyle ilgili planlarının olduğunu gösteriyor” yorumunu yaptı.

Navalny’nin Avrupa’da olduğu süre içinde Rusya’da siyaset ve medyadaki ağırlığını yitirdiğini belirten politolog Anna Jestovskaya, “Yurt dışında bulunarak protestoların gidişatını yönetmenin ve devletin iç politikasına etki etmenin ancak becerikli, bazen de karanlık lobicilerin yapabileceği bir şey olduğu göz önünde bulundurulmalı” görüşünü dile getirdi.

Muhalif liderin Rusya’ya dönme kararını “Putin’e meydan okuma” olarak değerlendiren gazeteci Leonid Radzihovskiy ise Navalny’nin hakkında önceden açılan yolsuzluk dâvâsı nedeniyle ülkeye dönüşünde hapse girme riski olduğuna dikkat çekti.

Navalny’nin buna rağmen ülkesine dönerek büyük risk alacağını belirten Radzihovskiy, “Eğer döndüğünde onu içeri atmazlarsa, bundan çekinirlerse, o zaman bu, Navalny’nin iktidarının Putin’inkinden fazla olduğu anlamına gelir” yorumunu yaptı.

- Advertisment -