Ana SayfaHaberlerNazarbayev’in yakın adamı Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı, “devlete ihanetten” gözaltına alındı

Nazarbayev’in yakın adamı Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı, “devlete ihanetten” gözaltına alındı

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi’nden yapılan açıklamada, komite tarafından 6 Ocak’ta Kazakistan Cumhuriyeti Ceza Kanunu'nun “devlete ihanet maddesi gereği” Masimov hakkında soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Kazakistan’da Başbakanlık, İstihbarat Başkanlığı ve üç gün öncesine kadar Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanlığı yapmış olan Uygur Türkü Karim Masimov, “ülke siyasetinin ağır toplarından” biriydi. Gözaltı Kazakistan’da yeni dönemde iktidar dengelerinin değişeceğini gösteriyor.

2016’da göreve getirilen Karim Masimov, LPG fiyatının artması nedeniyle başlayan, ülkenin batı ve güney şehirlerine yayılan protestolar nedeniyle 6 Ocak’ta Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in kararıyla Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanlığı görevinden alınmıştı.

Gözaltına alınan Masimov, duyuruyu yapan Ulusal Güvenlik Komitesi’ne geçtiğimiz Perşembe günü görevden alınana dek başkanlık yapmıştı.

Masimov’un soruşturmada gözaltına alınan diğer isimlerle birlikte geçici tutuklama merkezine yerleştirildiği belirtildi.

Bir dönem Nazarbayev’in istihbarat başkanı olarak atadığı ve iki dönem Kazakistan başbakanı olarak görev yapan Masimov, bölgeyi yakından takip eden uzmanlara göre Kazak siyasetinin ağır toplarından biri olarak biliniyor.

Bölgeyi yakından takip eden Fergana haber sitesinin başındaki Orta Asya uzmanı Danil Kislov, Masimov için “Ülke siyasetinin en etkili isimlerden biriydi” yorumunda bulundu.

- Advertisment -