Ana SayfaHaberlerEskişehir’de miğferli, hücum yelekli, gamalı haçlı saldırgan terörü: Önüne geleni bıçakladı, canlı...

Eskişehir’de miğferli, hücum yelekli, gamalı haçlı saldırgan terörü: Önüne geleni bıçakladı, canlı yayınladı, ırkçı manifestosu çıktı

Eskişehir’de 18 yaşında Arda K. adlı saldırgan, üzerinde Nazi sembolleri olan hücum yeleği ve Nazi askeri miğferi ile, Tepebaşı Camisi’nin bahçesinde oturan insanları bıçakladı, biri ağır beş kişi yaralandı. Saldırısını canlı yayınlayan Arda K. yakalandı. Ortaya çıkan 16 sayfalık ırkçı manifestosunda, Yeni Zelanda’da cami basan Tarrant ve Norveç’te gençlik kampını basan Breivik için “aziz” diyor. Kürtler, göçmenler ve Yahudiler için ırkçı ifadeler kullanıyor. İlk hedefinin TKP binası olduğunu söylüyor, göçmenlere ve Kürtlere saldırı çağrıları yapıyor.

Eskişehir Tepebaşı’nda başında Nazi miğferi bulunan, yüzü maskeli ve üzerinde gamalı haç olan bir hücum yeleği giyen 18 yaşındaki Arda K., Tepebaşı Camisi’nin yakınındaki parkta oturanlara saldırdı. Arda K.’nın bıçaklı saldırısında T.A. (71), C.Ö. (57), N.Ö. (87), M.K. (64) ve C.A. (64) yaralandı.

Caminin hemen yanında bulunan karakoldaki polisler tarafından yakalanan Arda K.’nın saldırıyı sosyal medyadan canlı yayınladığı ortaya çıktı. Emniyet’teki işlemlerinin ardından Adliye’ye sevk edilen Arda K. tutuklandı.

Gamalı haçlı bıçak

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nden konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:

“12.08.2024 tarihinde Tepebaşı-Rauf Orbay Caddesi Şehit Rüstem Demirbaş Parkı çay bahçesi içerisinde ‘Bıçakla Yaralama’ olayı ile ilgili olarak kafasında kask, yüzünde maske, üzerinde hücum yeleği ve elinde bıçak olan şüpheli Arda K. isimli şahıs, çay bahçesinde oturan 5 şahsı sebepsiz yere bıçaklayarak kaçarken ekiplerimizce yakalanarak etkisiz hale getirilmiş, suç unsuru kesici-delici alet muhafaza altına alınmıştır. Yaralı şahıslar tedavileri için şehirde bulunan Hastanelere sevkleri sağlanmıştır. Konu ile ilgili tahkikat devam etmektedir.”

Arda K.’nın üzerinden iki bıçak ve bir balta çıktı. Bıçaklardan birinin üzerinde gamalı haç simgesi bulunuyor.


Nazi sempatizanı çıktı

18 yaşındaki Nazi sempatizanı Arda K.’nin, Telegram kanalında saldırıdan önce 16 sayfalık bir manifesto yayımladığı ortaya çıktı.

Manifestoda yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

“Pis yahudi medyasının yalanlarına gelmeyin. Bu tamamen bir lonewolf saldırısıdır” 

“Eski planımda TKP binasına saldırmayı amaçlıyordum” 

“Beni insan nefreti, mizantropi motive etti” 

“Umarım bunlar ile yeteri kadar böcek temizleyebilirim” 

“Ailemle aram hiç iyi olmadı” 

“Göçmen kayıt merkezine EYP yerleştir ve havaya uçur” 

“Göçmen evlerini hedef al ve hepsini ortadan kaldır”

Saldırgan ayrıca Kürtlere hakaretler ettiği bölümde “Çocuk ve yaşlı farketmeden hepsi temizlenmelidir” diyor, Yeni Zelanda’da cami basan Tarrant ve Norveç’te gençlik kampını basan Breivik için ise “aziz” diyor.

Online oyun platformundan Doğu Avrupalı biriyle tanıştığını iddia etti

T24’ün edindiği bilgilere göre; Arda K., saldırıyı Steam adlı online oyun platformundan tanıştığı, kendisinden yaşça küçük olan ve 2011’de Norveç’te 77 kişiyi öldüren neo-faşist Anders Behring Breivik’in yeni adı olan “Fjotolf Hansen” kullanıcı adı olarak kullanan Doğu Avrupalı bir kişiyle birlikte planladıklarını anlattı.

Arda K., aynı kendisi gibi, insanlardan hazzetmeyen bu kişiyle savaşlar ve siyaset hakkında konuşmaya başladı. Bu kişi Arda K.’ya bulunduğu ülkelerde gittiği okullarda silahlı eylem düzenlemek istediğini söyledi. Arda K., bu kişiye silah almak istediğini ancak silah bulamadığını söyledi. Bu kişi de ona patlayıcı yapmayı öğretebileceğini söyledi. Arda K. de bu süreçte patlayıcı yapmayı öğrenmek için araştırmalara başladı. Ancak hem malzemeleri temin edemediği hem de evde bomba imal etmesinin tehlikeli olabileceğini düşündüğü için bu fikrinden vazgeçti.

Arda K., üç gün önce eylem yapabileceği yerlerin krokisini çizerek bu kişiye yolladı. Bu krokide saldırının gerçekleştiği Tepebaşı Camisi çevresinin yanı sıra Kanatlı AVM, Espark AVM ve civarındaki yerler vardı. Krokiyi yollamasının ardından Arda K., konuştuğu kişiyle birlikte saldırıyı gerçekleştirmek üzere Tepebaşı Camisi ve çevresini belirledi. Arda K., daha sonrasında bölgeyi keşfe çıktı. Kıyafetlerini değiştirebileceği ve saldırıyı gerçekleştireceği yerleri belirledi. Bu yerleri konuştuğu kişiye yollayarak onay aldı. Ulaşılan bilgiye göre, Arda K., konuştuğu kişiye daha çok dikkat çekeceği için kiliseye saldırı yapmak istediğini söyledi. Bu kişi de Arda K.’yi bu saldırı için teşvik etti. Ancak ikili, saldırı planını tam anlamıyla yapamadı ve Arda K. kiliseye saldırmaktan vazgeçti.

Teknolojik cihazlarına format atmış

Saldırı öncesinde silah ve patlayıcı temin edemeyen Arda K., internet üzerinden balta, bıçak, kask, maske, koruyucu gözlük, hücum yeleği, eldiven, pantolon ve palaska aldı. Bu malzemelerin üzerine politik görüşü olarak tanımladığı Nazizm amblemini yapıştırdı. Ayrıca KKK (Klu Klux Klan) ibarelerini ve gamalı haç işaretini bıçağının üzerine çizdi. Üzerine de “Humanity is overrate” (İnsanlık abartılıyor) yazan tişört giydi.

Saldırıdan birkaç saat önce görüştüğü kişiden onay alan Arda K., iz kalmasın diye tüm teknolojik aletlerine format attı. Tramvay ile saldırıyı gerçekleştireceği bölgeye gitti. Telefonundan canlı yayın platformu üzerinden yayın açan Arda K., cami bahçesine girdi. Bu sırada konuştuğu kişiyle de yayını kayda alması konusunda anlaştı. Bunun ardından insanları öldürmek maksadıyla bıçaklamaya başladı. 5 kişiyi bıçakladıktan sonra kendisine doğru koşan bir polis olduğunu fark eden saldırgan, kaçmaya başladı. Bu sırada yolda karşılaştığı insanları bıçaklamaya devam etti. Arda K., bu saldırıyı insanları sevmediği, gelecek planı olmadığı ve ses getireceği için yaptığını aktardı.

Psikiyatri ilaçlarını kullanmayı bırakmış

T24’teki habere göre; kısa süre önce psikiyatri servisine giden Arda K., doktorun verdiği ilaçları kendisini kötü hissettirmesi nedeniyle bıraktı. Kendisini kötü hissettiği zamanlarda ise kollarına bıçakla kesikler attı, sigara söndürdü. Arda K., “manifestoları” da sosyal medya üzerinden yayması için Steam üzerinden tanıştığı kişiye yolladı.

- Advertisment -