Ana SayfaHaberlerNeçirvan Barzani: "PKK’nin siyaseti bu olduğu müddetçe Türkiye’nin bir şey yapmaması garantisini...

Neçirvan Barzani: “PKK’nin siyaseti bu olduğu müddetçe Türkiye’nin bir şey yapmaması garantisini veremeyiz”

Erbil'de düzenlenen panelde konuşan Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani: "Kürdistan Bölgesi komşu ülkelerin güvenliğini karıştırmanın kaynağı/yeri olamaz. PKK ise, PKK Kürdistan Bölgesi için büyük bir sorun. PKK’nin Kürdistan Bölgesi kurumlarına hiç saygısı yok. PKK’nin siyaseti bu olduğu müddetçe hakikaten Türkiye’nin bir şey yapmaması garantisini veremeyiz.” KYB lideri Bafel Talebani: "Türkiye ile sorunların diyalog ile çözüleceğini düşünüyorum. Kürtler inatçıdır, biz baskı ile bir iş yapmayız. Ortada buluşabileceğimiz bir yer olduğuna inanıyorum. Ama onlar oturup konuşmaya yanaşmıyorsa biz ne yapalım? Biz bütün sorunlara çözüm bulmak için hazırız. PKK konusunda çözüm için de kendilerine yardım edebiliriz."

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Erbil’deki Rûdaw Medya Grubu’nun sponsorluğunu yaptığı yıllık Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) Forumu’nda konuştu.

Barzani, Türkiye ile PKK arasında Kürdistan Bölgesi topraklarında süren çatışmalara dair bir soru üzerine şunları söyledi:

“İran konusunda ne dediysem Türkiye konusunda da aynı şeyi söylüyorum. Kürdistan Bölgesi komşu ülkelerin güvenliğini karıştırmanın kaynağı/yeri olamaz. PKK ise, PKK Kürdistan Bölgesi için büyük bir sorun. PKK’nin Kürdistan Bölgesi kurumlarına hiç saygısı yok. PKK’nin siyaseti bu olduğu müddetçe hakikaten Türkiye’nin bir şey yapmaması garantisini veremeyiz.”

“Surunun çözümü için geçmişte merhum Celal Talabani ve Başkan Barzani rol üstlendi. Bu konuda belli bir mesafe de kaydedildi. Ama şu an için böyle bir imkan bulunabilir mi diye sorarsanız; her şekilde çözüm için bir fırsat olsun ve rol alalım istiyoruz ama mevcut koşullarda belirsizdir.”

Talabani: “Türkiye ile sorunların diyalog ile çözüleceğini düşünüyorum”

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafıl Talabani

Aynı panelde konuşan KYB lideri Bafel Talabani de “PKK konusunda çözüm için Türkiye’ye yardıma edebiliriz” dedi ve şunları söyledi:

“Türkiye ile sorunumuzun çözümü zordur. Türkiye’ye gitmeyeceğim derken şaka yapmıştım ama cidden Türkiye’ye gitmeyeceğim. Türkiye’ye gidemiyorum. Türkiye Erbet’te (Havalimanı) IŞİD savaşının üç kahramanını, üç kahraman arkadaşımı hiç bir sebep ve gerekçe olmadan şehit etti. Türkiye ile ilişkilerimizin iyi olması gerekiyor iyi olmasını da istiyoruz. Mesele şu ki bizim farklı görüşlerimiz var. Rojava’daki duruma farklı bakıyoruz. Biz farklı bir şey onlar başka bir şey görüyor. Bizim PKK ile bahsedildiği gibi bir ilişkimiz yok. Süleymaniye’de bulunan bazı partilerden şikayet ediliyor ve kapatmamızı istiyorlar. Bağdat’a gidip Fayeq Zeydan (Irak Yargı Konseyi Başkanı) ile görüştüm. Bu partilerin resmi izinle kurulduğunu söyledim ve bir parti gidip diğer bir partiyi kapatabilir mi diye sordum. ‘Hayır’ dedi. Peki neden Türkiye Irak makamlarına başvurmuyor? Kürdistan Bölgesi Hükümeti kapatmıyorsa ben neden kapatayım? Süleymaniye’de kurumlar var ve ‘bunlar PKK’nindir’ deniyor.  Ben PKK’nin olup olmadığını bilemiyorum. Ama hepsi de resmidir ve resmi çalışma izinler var, bazıları Erbil’de. Benin gidip onları kapatma gibi bir hakkım olamaz.”

“Ben de Türkiye ile sorunların diyalog ile çözüleceğini düşünüyorum. Kürtler inatçıdır, biz baskı ile bir iş yapmayız. Ortada buluşabileceğimiz bir yer olduğuna inanıyorum. Ama onlar oturup konuşmaya yanaşmıyorsa biz ne yapalım? Biz bütün sorunlara çözüm bulmak için hazırız. PKK konusunda çözüm için de kendilerine yardım edebiliriz. Tüm taraflar bu konuda onlara yardım edebilir, KDP de bunu yapabilir. IŞİD savaşında Başkan Mesud Barzani onlara teşekkür etti. ABD’liler ve diğer ülkeler de oradaydı. Tüm taraflarla uzlaşmak ve diyalog kurmak istiyoruz. Unutmayalım, KDP ile Türkiye arasındaki ilişkiyi kuran Celal Talabani’ydi. Nasıl ki Mam Celal PKK ile olan bu ateşin dinmesine yardımcı olduysa biz de aynı şekilde Türkiye’ye makul talepleri doğrultusunda her türlü yardımı yapabiliriz. Ama makul olmayan taleplerini yerine getiremeyiz. Bunu Mam Celal yapmadı, biz neden yapalım?”

 

- Advertisment -