Ana SayfaHaberlerDünyaNetanyahu, tartışmalı yargı reformu önerisini geri çekiyor: İsrailliler 6 aydır sokaktaydı

Netanyahu, tartışmalı yargı reformu önerisini geri çekiyor: İsrailliler 6 aydır sokaktaydı

İsrail Başbakanı Netanyahu, Yüksek Mahkeme’nin iptal ettiği kanunları meclisin aynen kabul etmesine imkan veren yargı reformu önerisini geri çekeceğini açıkladı. Netanyahu karşıtı İsrailliler, Ocak ayından beri her Cumartesi büyük kentlerde reform önerisini protesto etmek için toplanıyordu.

İsrail Başbakanı Netanyahu, The Wall Street Journal’a konuştu ve İsrail’de 6 aydır düzenlenen gösterilere sebep olan yargı reformu önerisinin tartışmalı maddelerinden vazgeçtiğini açıkladı. Netanyahu ve radikal sağcı koalisyon ortakları, Yüksek Mahkeme’nin iptal ettiği yasaları meclisin (Knesset) aynen kabul etmesine yönelik bir öneri getirmişti. Radikal sağcı hukukçular, böylece Filistinlilere yönelik hak ihlali doğuran düzenlemeleri, yasadışı yerleşimlere tanınan yasal statüleri ve Ortodoks dindar Yahudilere getirilen pozitif ayrımcılıkları mahkeme kararlarına rağmen kabul edebileceklerini ileri sürmüştü.

İsrail muhalefeti ve sivil toplum örgütleri bunun üzerine her Cumartesi akşamı büyük kentlerde gösteri düzenleme kararı almış. Ocak 2023’ten beri 6 ay boyunca başkent Tel-Aviv’de en az 100 bin kişi Netanyahu’nun yargı reform paketini protesto etmek için yürümüştü.

- Advertisment -