Ana SayfaHaberlerDünyaNew York Times, Buça’daki sivil katliamının yeni detaylarına ulaştı

New York Times, Buça’daki sivil katliamının yeni detaylarına ulaştı

Rusya askerlerinin çekilmesinin ardından sivil katliamını gözler önüne seren görüntülerin ortaya çıktığı Ukrayna’nın Buça kasabasına giden The New York Times muhabirleri görgü tanıklarıyla konuşarak pek çok sivilin katledilmesiyle ilgili yeni detaylara ulaştı.

2017’den beri New York Times’ın İstanbul büro şefi olarak görev yapan Carlotta Gall ve foto muhabiri Daniel Berehulak, fotoğrafların izini sürerek Buça’da katledilen siviller hakkında derledikleri bilgileri yayımladı.

Adı Lyudmyla’nın kısaltmasıyla “Lyuda Teyze” diye bilinen emekli bir öğretmen, 5 Mart’ta küçük bir ara sokaktaki evinin kapısını açarken vuruldu. Cansız bedeni bir aydan uzun bir süre evinin girişinde kaldı.

Emekli öğretmen “Lyuda Teyze.”

“Lyuda Teyze” ile birlikte yaşayan zihinsel engelli kardeşi Nina’nın cansız bedeni de mutfakta yerde bulundu. Hayatını nasıl kaybettiği belli değil.

Komşuları Serhiy, “Kimse yaklaşmasın diye ateş ediyorlardı. Neden bir büyükanneyi öldürürsün?” dedi.

Nina’nın cansız bedeni mutfakta yerde bulundu.

43 yaşındaki kaynakçı Roman Havryliuk ve 46 yaşındaki ağabeyi Serhiy Dukhli, şiddet yoğunlaşınca ailelerini Buça’dan gönderdi ancak kendileri kasabada kaldı.

İki kardeşin cansız bedeni evlerinin bahçesinde bulundu. Roman Havryliuk’un 17 yaşındaki oğlu Nazar, “Amcam köpekler için, babam da ev için kaldı. Ordumuzu yenemediler, bu yüzden sıradan insanları öldürdüler” dedi.

İki kardeşin yakınında kimliği belirlenemeyen bir ceset daha var. Ailenin iki köpeği de çok sayıda kurşun sıkılarak katledilmiş.

Roman Havryliuk ve Serhiy Dukhli’nin cansız bedenleri, kimliği belirsiz diğer kurbanla birlikte evlerinin bahçesinde.

4 Mart günü 50 yaşındaki Volodimir Feoktistov, annesinin ve kardeşinin karşı çıkmasına rağmen komşudan bir somun ekmek almak için, akşam 17.00 sıralarında evden çıktı. Komşular, aynı anda Rusya ordusuna ait araçların sokakta ilerlediğini ve iki el silah sesi duyduklarını söyledi. Ertesi gün sokakta Volodimir Feoktistov’un cansız bedeni bulundu.

Volodimir Feoktistov’a ait bir kimlik inceleniyor. 

Volodimir’in annesi Halina Feoktistova, mezar yerinde.

Rusya askerleri, Vokzalna Caddesi’ndeki lise binasının arkasında bulunan bir apartman kompleksinde üs kurdular ve inşaatı devam eden yüksek bir binaya bir keskin nişancı yerleştirdiler. 

5 Mart’ta keskin nişancı, lisenin güneyinde hareket eden her şeye ateş etmeye başladı.

NYT’nin yayımladığı Buça’daki dehşeti gösteren kroki.

Buça-Irpin arası yolda bir sivilin cansız bedeni.

Buça’nın hemen dışında bir sivilin cansız bedeni. Başında kurşun yarası var.

Yablunska Caddesi’nde yıkılmış bir evin bahçesinde bir sivilin cansız bedeni.

Buça’daki dehşetin en bariz görüldüğü yer olan Yablunska Caddesi.

5 Mart öğleden sonra, bir baba-oğul yürüyüş için Yablunska Caddesi üzerindeki evlerinden çıktılar. Soyadının yayımlanmasını istemeyen baba Ivan, “Yanımda oğlumu vurdular. Ben vurulsaydım daha iyi olurdu. Bütün gece acı çekti ve sabah 8:20’de öldü” dedi. 

Aile onu ön bahçeye kocaman bir toprak yığınının altına gömdü. Ivan, “Çocuğunuzu gömmek çok zor. Bunu en kötü düşmanım için istemem” diye konuştu.

Oğlunun geride 8 yaşında bir erkek ve 1 yaşında bir kız çocuğu bıraktığını anlatan Ivan “Torunumun gözlerinin içine bakamıyorum” dedi.

NYT ekibi, cesetlerin uzun süre bulundukları yerde kalmasının nedeninin Rusya askerlerinin evleri aramaya başlaması ve bu sırada Buçalılara dışarı çıkmama emri vermeleri olduğunu belirtti.

42 yaşındaki tamirci Valeri Yurchenko, bir Rus komutanın kendisini sokağa çıkmama konusunda uyardığını ve “Ateş etme emri aldık” dediğini aktardı.

Emekli mühendis Shepitko, Rusya askerleri çekildikten sonra yeğeninin, bahçe kulübesinin altındaki bir mahzende, üzerindeki kürk manto dışında çıplak olan bir kadının cansız bedenini bulduğunu söyledi.

Başından vurulmuştu ve yerde iki mermi kovanı vardı. Aramada, evin üst katında yırtık prezervatif ambalajları ve kullanılmış bir prezervatif bulundu.

Mahzende başından vurulmuş bir kadının cesedi bulundu. Üst katta yırtık prezervatif ambalajları ve kullanılmış bir prezervatif bulundu.

Ukrayna’nın resmi insan hakları ombudsmanı Lyudmyla Denisova, bu olayın benzer birçok kadın tecavüz vakasından biri olduğunu söyledi. Denisova, Rusya birliklerinin Buça ve diğer yerlerde korkunç cinsel şiddet vakalarına karıştıklarını ve dokuz hamile kadının tespit edildiğini açıkladı. Denisova, Rus askerlerinin cinsel şiddeti Ukraynalı kadınlara karşı bir savaş silahı olarak kullandığını söyledi.

Evinin mutfağında yerde cansız bedeni bulunan 45 yaşındaki adam cesedi evden çıkarılıyor.

6 kişinin açlıktan yaşamını yitirdiği bir tür huzurevi.

Bir arada bulunan altı cesetten dördünün bir aileye ait olduğu ve cesetlerin yanmış olduğu açıklandı.

- Advertisment -