Ana SayfaDış HaberNew York Times: FBI, Türkiye’den yasadışı bağış aldığı iddia edilen New York...

New York Times: FBI, Türkiye’den yasadışı bağış aldığı iddia edilen New York Belediye Başkanı’nın Türkevi’nin yangın ruhsatı işini baskıyla çözüp çözmediğini soruşturuyor

Hakkında Türkiye hükümeti bağlantılı olarak Türk şirketlerinden seçim kampanyası için yasadışı bağış almak suçlamasıyla FBI’ın soruşturma yürüttüğü, kampanya sorumlusunun evi aranan New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın, 2021’de Manhattan’da açılan Türkevi’nin yangın ruhsatı sorununu çözmek için yetkililere baskı yapıp yapmadığı soruşturuluyor. New York Times’ın haberine göre o sırada Brooklyn belediye başkanı olan ama New York için adaylığı kesinleşen Adams, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını yapmasından günler önce Türkevi’nin ruhsat sorunlarının çözümü için İtfaiye yetkililerine baskı yapmakla suçlanıyor. Adams’ın geçen hafta telefonlarına ve bilgisayarlarına FBI ajanları el koymuştu.

New York Times’ın haberine göre FBI,  New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın  2021 yılında henüz Demokrat Parti’nin önseçimlerini kazanmış bir adayken Manhattan’da BM binasının karşısında 2021’de açılan Tükevi’ne gerekli izinleri vermeleri için New York İtfaiyesi yetkililerine baskı yapıp yapmadığını soruşturuyor.

Habere göre Adams, 2021 yazının sonlarında dönemin İtfaiye Komiseri Daniel A. Nigro ile temasa geçerek Türk hükümetinin binayı kullanmasına izin vermesi çağrısında bulunmuş.

Gazeteye göre, İtfaiye yetkililerinin güvenlik sorunlarını gerekçe göstererek binanın kullanımını onaylamaması üzerine devreye giren Adams’ın olağandışı müdahalesiyle ilgili soruşturma, F.B.I. ve Manhattan’daki federal savcılar tarafından yürütülen ve belediye başkanının elektronik cihazlarına geçen hafta başında federal ajanlar tarafından el konulmasına yol açan Türkiye’den usulsüz bağış aldığı iddialarıyla ilgili soruşturmasının bir parçası.

The New York Times, bu ay belediye başkanının kampanya sorumlusunun evinde F.B.I. tarafından arama yapıldığını ve Adams’ın bir Türk inşaat şirketi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin Washington’da açtığı üniversiteden yasadışı bağış alıp almadığının belgelerin arandığını haber yapmıştı.

2021 yılına kadar Brooklyn ilçe belediye başkanı olarak görev yapan Adams gazeteye yaptığı açıklamada iddiaları reddetti:

“Bir ilçe başkanı olarak rutin görevimin bir parçası da, seçmenler ve seçim bölgeleri adına devlet kurumlarını sorunlardan haberdar etmekti. Yanlış bir şey yapmakla suçlanmadım ve soruşturmacılarla işbirliği yapmaya devam edeceğim.”

Washington D.C.’deki Türkiye Büyükelçiliği’nden NYT’nın sorularına cevap verilmedi.

New York Times’a göre İtfaiye Teşkilatı ile temasa geçtiği sırada Adams, Brooklyn ilçe belediye başkanı olarak ikinci dönemini tamamlamaktaydı ve yetkileri BM’nin karşısındaki Birinci Cadde’de bulunan Türkevi yerleşkesini kapsamayan, büyük ölçüde törensel bir görevdi.

Ancak 2021 Temmuz ayı başlarında New York’ta Demokratların belediye başkanlığı ön seçimini kazanması, New York’un Demokrat ağırlıklı seçmen kitlesi göz önüne alındığında Kasım ayındaki genel seçimlerde galip gelmesini neredeyse garantilemişti. Şehir yetkilileri üzerindeki etkisi de buna bağlı olarak artmıştı.

Adams’ın 25 yaşındaki kampanya bağış toplayıcısı Brianna Suggs’ın evi geçen haftalarda aranmıştı. New York Times, Suggs’ın evini arayan iki F.B.I. ajanının Türkevi onay sürecine dahil olan en az bir üst düzey İtfaiye yetkilisiyle de görüştüğünü tespit etti.

Ajanlar, itfaiye yetkilisine güvenlik sorunları, onay süreci ve baskı uygulanıp uygulanmadığı ve kim tarafından uygulandığı hakkında ayrıntılı sorular sordu.

Belediye kayıtları, Erdoğan’ın 2021’deki ziyaretinden aylar önce, Türk hükümetinin müteahhitlerinin binayı tamamlamak için belediye onayı almaya çalışırken yaşadıkları sorunları ortaya koyuyor.

26 Temmuz 2021’de İtfaiye Müdürlüğü, Türk hükümeti için bir danışman tarafından sunulan yangından korunma planını reddederek değişiklik yapılmasını istedi. Aynı tarihlerde, 17. kattaki bir cam panelin düşerek 10 kat aşağıya inmesinin ardından İnşaat Dairesi bir ihlal kararı verdi.

Erdoğan’ın binanın açılışını yapmasından sadece 10 gün önce, üst düzey bir İtfaiye yetkilisi, bina projesinde danışmanlık yapan Sparc Yangından Korunma Mühendisliği’ne, bakanlığın binaya izin verecek geçici bir iskân belgesine itiraz etmeyeceğini bildirdi

Ancak bir hafta sonra, 17 Eylül’de, danışman duman dedektörleri, asansörler, fanlar, kapılar ve diğer sorunları içeren çok sayıda “eksiklik” rapor etti. Sparc’ın başkanı belediyeye, sorunlar çözülene kadar binada “yangın nöbeti” tutan güvenlik görevlilerinin bulunacağını söyledi. Kayıtlara göre bina halen geçici bir iskân belgesi altında faaliyet gösteriyor.

Üç gün sonra, 20 Eylül Pazartesi günü düzenlenen bir törenle Erdoğan yeni konsolosluğu açtı.

Soruşturma dosyasına göre, Adams’ın New York’taki Türk Başkonsolosluğu ile uzun süredir devam eden bir ilişkisi vardı ve elçilik 2015 yılında Brooklyn ilçe başkanıyken Türkiye’ye yaptığı seyahatin bir kısmının masraflarını karşılamıştı.

Mali açıklama kayıtlarına göre, Ağustos 2015’te New York’taki Türk konsolosluğu, Adams’ın Türkiye’ye yaptığı bir gezi için uçak bileti, otel ve kara ulaşımını ödedi. Adams Türkiye ziyaretinde Üsküdar Belediyesi ile bir kardeş şehir anlaşması imzaladı. Ayrıca Washington D.C.’de Bay Atlantic Üniversitesi’ni kuran Enver Yücel’in sahibi oldığu Bahçeşehir Üniversitesi’ni de ziyaret etti.

FBI’ın Suggs’ın evi için çıkardığı arama emrinde Adams’ın kampanyasında Bay Atlantic çalışanlarının katkıları hakkında da bilgi isteniyordu. Adams’ın kampanya dosyalarında, Türkevi Merkezi’nin açılışından bir hafta sonra, 27 Eylül 2021’de beş Bay Atlantic çalışanından toplam 10.000 dolar bağış aldığı ve ertesi ay bağışları iade ettiği görülüyor.

Adams’ın 25 yaşındaki bağış toplayıcısı Brianna Suggs’ın evinin aranması için çıkarılan arama emrinde, soruşturmada 7 Mayıs 2021’de Adams için bir bağış toplama etkinliği düzenleyen ve Türk göçmenlere ait bir Brooklyn inşaat şirketi olan KSK Construction’ın rolünün incelendiği yazılıydı.

Adams’ın kampanya raporlarına göre, o gün aralarında şirketin sahipleri, çalışanları ve aileleri ile inşaat ve emlak sektöründen diğer kişilerin de bulunduğu 48 bağışçı 43.600 dolar bağışta bulundu.

Ama KSK İnşaat’ın Manhattan’daki Türkevi inşaatıyla bir ilgisi tespit edilemedi.

New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın seçim kampanyası sırasında Türk şirketlerden ve hükümetle bağlantılı kurumlardan yasa dışı bağış aldığı suçlamasıyla başlatılan soruşturmada geçen hafta önemli gelişme yaşanmıştı.

FBI ajanları New York Üniversitesi’ndeki bir etkinliğin ardından belediye başkanını kenara çekerek iki cep telefonu ve bir iPad’e el koymuş ve birkaç gün içinde kopyalayarak iade etmişti.

Türkiye’yle yakın ilişkileriyle bilinen Adams, Türkiye’yi en çok ziyaret eden ABD’li belediye başkanı olarak anılıyor. Adams, 6 Şubat depremleri sonrası Türkiye’ye ziyaretinde “Sizler benim arkadaşlarım, kardeşlerimsiniz” demişti.

Adams, geçtiğimiz ayın sonlarında, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü münasebetiyle Aşağı Manhattan’da düzenlenen bayrak çekme törenine başkanlık etmiş ve Türk Konsolosluğu’nda düzenlenen kutlamaya katılmıştı.

Soruşturmada Adams kampanyasının bağış karşılığında Türkiye’ye veya Türkiye’yle ilişkili kişilere herhangi bir fayda sağlayıp sağlamadığı da araştırılıyor.

Yabancı uyruklu kişilerin ABD seçim kampanyalarına katkıda bulunması yasak.

- Advertisment -