Ana SayfaHaberlerDünyaNew York Times, iki çocuğuyla Irpin’de vurulan Ukraynalı kadının fotoğrafını manşetten sansürsüz...

New York Times, iki çocuğuyla Irpin’de vurulan Ukraynalı kadının fotoğrafını manşetten sansürsüz yayınladı

Kyiv’e doğru ilerleyen Rus kuvvetlerinin dün (6 Mart) tahliye için kullanılan harap haldeki bir köprüye açtıkları havan ateşi, paniklemiş halde kaçan bir ailenin tüm üyelerinin ölümüne sebep oldu. New York Times muhabiri Lynsey Addario’nun tanık olduğu ve fotoğrafladığı kareler, gazetenin manşetinde sansürsüz olarak yer aldı.

Irpin nehri üzerindeki hasarlı köprünün çevresinde Cumartesi gününden bu yana yüzlerce kişi toplanmıştı.

Ukrayna kuvvetleri, Rus ilerlemesini yavaşlatmak için köprüyü daha önce havaya uçurmuştu; bir düzine kadar Ukraynalı asker köprünün yakınında Kyiv’e gitmek üzere yola çıkmış insanların bagajlarını ve çocuklarını taşımaya yardım ediyordu.

Nasıl oldu?

Başkent Kyiv’e ulaşmak isteyen insanlar, köprünün Kyiv tarafındaki ve yüz metre ilerisindeki caddeyi geçmek için küçük gruplar oluşturdu ve birlikte oraya akın etti.

Havan topları başta köprüden yaklaşık 100 metre uzağa düştü, diğerleri şiddetli patlamalar nedeniyle insanların kaçtığı caddenin bir bölümüne doğru yöneldi.

New York Times foto muhabiri Lynsey Addario, sivillere ateş edildiği ana tanık oldu.

“Havan topları ırmağa yaklaştıkça insanlar koşarak, çocukları çekerek güvenli bir yer bulmaya çalıştı. Ama arkasına saklanacak hiçbir şey yoktu. Sokağa düşen mermi, bir aileyi hayattan kopardı -bir kadın, onun genç oğlu ve 8 yaşında görünen bir kızı…  Bir de aile dostu… Dördü de yere yere serildi.

“Askerler yardıma koştu ama kadın ve çocuklar ölmüştü. Onlarla birlikte seyahat eden bir adamın nabzı hâlâ atıyordu ama bilinci yerinde değildi. Daha sonra o da öldü.

“Mavi tekerlekli bavulları, sırt çantaları ve içinde havlayan küçük bir köpeğin bulunduğu yeşil bir taşıma çantası etrafa saçılmıştı.”

New York Times’ın fotoğrafı flulaştırmadan  manşete taşımasına, diplomasi muhabiri Edward Wong dikkat çekti:

“New York Times editörleri fotoğrafı ana sayfada yayımlama konusunda önemli bir karar verdi. Yine Rus kuvvetleri, tahliye edilen yüzlerce Ukraynalı sivile havan mermileriyle ateş açtı. Bir anne ve iki çocuğu burada öldürüldü. Böyle olaylar Ukrayna genelinde yaşanıyor.”

- Advertisment -