Ana SayfaHaberlerGündemNisan 2022’de AK Parti son bir yıldaki en düşük, MHP şimdiye kadarki...

Nisan 2022’de AK Parti son bir yıldaki en düşük, MHP şimdiye kadarki en düşük, İYİ Parti ise tarihinin en yüksek oy oranına ulaştı

Farklı anket firmalarının yaptığı araştırmaların sonuçlarını derleyerek ortalama bir sonuç çıkartan JamesInTurkey.com’un Nisan 2022 raporuna göre AK Parti %30.5 oy oranı ile son bir yıldaki en düşük seviyeye gerilerken, İYİ Parti %16 ile şimdiye kadarki en yüksek oy oranına ulaştı. Anket ortalamalarına göre CHP %26.1, HDP %10.6, MHP ise %7.10 oy oranına sahip.

JamesInTurkey.com isimli internet sitesi, Türkiye’de araştırma şirketlerinin Nisan ayındaki seçim anketlerinin ortalamasını alarak bir rapor yayımladı.

Anketlerin ortalamasına göre AK Parti’nin oyu Nisan ayında %0.6 azalarak %30.5’e geriledi. CHP’nin oy oranı %0.5 azaldı ve %26.1 oldu. HDP %10.6’ya, MHP %7.10’a geriledi. İYİ Parti ise oyunu %1.1 arttırarak şimdiye kadarki en yüksek oy oranı olan %16’ya ulaştı.

Araştırmaya göre Gelecek Partisi’nin oy oranı %1.6, DEVA Partisi’nin oy oranı %2.6, Saadet Partisi’nin oy oranı ise %1.3 oldu.

Çalışmanın sonuçları, Cumhur İttifakı’nın (AK Parti+MHP) Nisan ayında %37.6’ya gerilediğini, Millet İttifakı’nın ise (CHP+İYİ Parti) %42’ye yükseldiğini gösteriyor. HDP’nin oy oranı %10.6 ve Millet İttifakı’na dahil olmayan diğer partilerin oy oranı ise %9.8 olarak hesaplanmış.

Partilerin oy oranlarının ortalamasının aylara göre işaretlendiği grafikte AK Parti’nin ve MHP’nin oy oranlarındaki düşüş, CHP ve İYİ Parti’nin oy oranlarındaki yükseliş daha net bir şekilde görülüyor.

Gelecek ve Saadet Partileri’nin oy oranları belirli bir seviyede seyrederken DEVA Partisi’nin oy oranının daha esnek olduğu gözleniyor.

Araştırmacılara göre küçük partilerdeki radikal değişim yanıltıcı olabilir. Zira oy oranlarını ölçmek ve anketlerde çıkan sonuçlar büyük sayılar ölçeğinde olduğu kadar gerçekçi olmayabiliyor.

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın oy oranlarının aylara yayılan grafiğine baktığımızda da Cumhur İttifakı’nın düzenli şekilde yaşadığı oy kaybının sürdüğü, Millet İttifakı’nın ise oyunu arttırmaya devam ettiği görülüyor.

- Advertisment -