Ana SayfaHaberlerGündemNobel Barış Ödülü, Belarus, Ukrayna ve Rusya’daki insan hakları aktivist ve örgütlerine...

Nobel Barış Ödülü, Belarus, Ukrayna ve Rusya’daki insan hakları aktivist ve örgütlerine verildi

Nobel 2022 Barış Ödülü, hala hapiste olan Belaruslu insan hakları aktivisti Ales Bialiatski, Ukrayna’da faaliyet gösteren insan hakları örgütü Sivil Haklar Merkezi ve 2021 yılında kapatılan Rus insan hakları örgütü Memorial’a verildi. Ödül komitesi, aktivist ve örgütlerin kendi ülkelerinde yürüttükleri insan hakları savunuculuğunun ödül gerekçesi olduğunu söyledi.

Nobel 2022 Barış Ödülü, 3 ayrı kişi ve kuruma verildi: Belaruslu insan hakları aktivisti Ales Bialiatski, Ukraynalı STK Sivil Haklar Merkezi ve Rus STK Memorial. Ales Bialiatski, 2021’den beri hükümete yönelik eleştirileri ve 2020 seçimlerinde hile olduğunu iddia eden protestolarda yer aldığı için hedef haline getirildi ve hukuka aykırı bir vergi soruşturması nedeniyle hapse atıldı. Bialiatski, hala hapiste. 

Ukrayna’da faaliyet gösteren Sivil Haklar Merkezi ise hem Ukrayna’da insan hakları reformları yapılması gerektiğini savunan hem de Rusya’nın işlediği savaş suçlarını etkin bir şekilde raporlayan bir örgüt olarak tanınıyor.

Rusya’da faaliyet gösteren Memorial ise Sovyetlerin dağılması üzerine kurulan ve Stalin dönemindeki insan hakkı ihlallerini raporlayan, kaybolan insanların, Gulag’a gönderilen siyasi mahkumların aileleriyle birlikte dava süreçlerini yürüten bir insan hakları örgütü. Kurum yabancı ajanlık yasasını ihlal ettiği iddiasıyla Putin hükümetinin hedefi oldu ve 2021 yılında AİHM ihlal kararlarına rağmen Rus mahkemeleri tarafından merkezleri kapatıldı, hukuki varlıklarına son verildi. 

- Advertisment -