Ana SayfaDış HaberNobel Barış Ödülü, İranlı tutuklu kadın hakları savunucusu Nergis Muhammedi’ye

Nobel Barış Ödülü, İranlı tutuklu kadın hakları savunucusu Nergis Muhammedi’ye

Toplam 31 yıl hapis, 154 kırbaç cezası alan ve halen Tahran’da hapiste olan Nergis Muhammedi, "İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesi" nedeniyle 2023 Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Muhammedi, Nobel Barış ödüllü İranlı feminist aktivist Şirin Ebadi tarafından kurulan İnsan Hakları Savunucuları Merkezi'nin başkan yardımcısı.

Norveç Nobel Komitesi, 2023 Nobel Barış Ödülü’nün “İran’da kadınlara yönelik baskılara karşı verdiği mücadele ve herkes için insan hakları ve özgürlüğü teşvik etme çabaları nedeniyle” Nergis Muhammedi’ye verildiğini duyurdu.

Açıklamada “bu yılki barış ödülü, geçtiğimiz yıl İran’ın teokratik rejiminin kadınlara yönelik ayrımcılık ve baskı politikalarına karşı gösteri yapan yüz binlerce insana da selam niteliğindedir. Göstericiler tarafından benimsenen slogan olan ‘Kadın – Yaşam – Özgürlük’ Nergis Muhammedi’nin adanmışlığını ve çalışmalarını uygun bir şekilde ifade etmektedir” ifadesi yer aldı.

(1) The Nobel Prize on X: “2023 peace laureate Narges Mohammadi is a woman, a human rights advocate, and a freedom fighter. This year’s #NobelPeacePrize also recognises the hundreds of thousands of people who have demonstrated against the theocratic regime’s policies of discrimination and oppression… https://t.co/U3DhCvYE3A” / X (twitter.com)

Kadın hakları ve idam cezasının kaldırılması için kampanya yürüten Muhammedi, İran’ın önde gelen insan hakları savunucuları arasında yer alıyor.

Muhammedi’ye yöneltilen suçlamalar arasında ‘devlete karşı propaganda yapmak’ da var.

- Advertisment -