Ana SayfaHaberlerDünyaNorveç: 77 kişinin öldürüldüğü katliamdan kurtulan iki genç yeni Bakanlar Kurulu’nda

Norveç: 77 kişinin öldürüldüğü katliamdan kurtulan iki genç yeni Bakanlar Kurulu’nda

Norveç'te 13 Eylül'de yapılan genel seçimlerin galibi İşçi Partisi’nin genel başkanı Jonas Gahr Stoere’un yürüttüğü çalışma sona erdi ve dün (14 Ekim) yeni kabine açıklandı. 19 kişilik kabinede 10 bakanla kadınlar çoğunluğu oluşturdu. Aşırı sağcı Anders Behring Breivik'in 2011'de bir gençlik kampında 77 kişiyi öldürdüğü gençlik kampından sağ çıkmayı başarabilen gençlerden ikisi de yeni bakanlar kurulu üyesi.

Norveç’te yeni başbakan, İşçi Partisi lideri Jonas Gahr Stoere yeni kabineyi açıkladı. Norveç’in yeni hükümeti, taşıdığı bir dizi özellikle dünyada ilgi odağı oldu.

19 kişilik kabinede kadınlar 10 üyeyle erkeklere üstünlük sağlamış durumda. Gerçi bu Norveç’te ilk kez rastlanan bir olay değil, geçmiş yıllarda kadınlar iki kabinede daha çoğunluğu oluşturmuştu, fakat 2012’den bu yana erkek sayısı hep daha fazla oluyordu.

Norveç kabinesi genç üyelerin çokluğuyla da dikkat çekiyor. Yeni kabinede Adalet Bakanlığı görevini 28 yaşındaki Emilie Enger Mehl yürütecek.

Kabinedeki genç sayısını yükselten iki isim ise trajik bir geçmişten geliyor: Eğitim Bakanı Tonje Brenna ile Ticaret ve Sanayi Bakanı Jan Christian Vestre. Bu iki isim, aşırı sağcı Anders Behring Breivik’in 2011’de bir gençlik kampında 77 kişiyi öldürdüğü gençlik kampından sağ çıkmayı başarabilmişti. Başbakan Stoere, “Şimdi bu yetenekli genç politikacılar geçmişlerini kendileriyle birlikte taşıyorlar. Önemli bir adım attığımıza inanıyorum, gurur duyuyorum” dedi.

- Advertisment -