Norveç Barış Konseyi, Machado için geleneksel meşale yürüyüşünü iptal etti

Nobel Barış Ödülü’nün kazananı için her yıl Oslo'da düzenlenen geleneksel meşale yürüyüşü bu yıl yapılmayacak.

Norveç Barış Konseyi, barış hareketinin temel ilkelerinin “şiddetsizlik, diplomasi ve sivilliğe dayalı barış inşası” olduğunu hatırlatarak, bu yılki Nobel Barış Ödülü’nün Venezuelalı muhalif lider María Corina Machado’ya verilmesinin bu ilkelerle uyumlu olmadığını açıkladı ve her yıl Nobel Barış Ödülü’nü alan isim için Oslo’da düzenlenen geleneksel meşale yürüyüşünün bu yıl yapılmayacağını açıkladı.

İptal gerekçesi Netanyahu görüşmesi

Ödülün açıklanmasının ardından Machado’nun İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesi, Norveç Barış Konseyi’nin iptal kararında etkili oldu.

Görüşmede Machado, kendisini ödül için tebrik eden Netanyahu’ya, Gazze’ye ve İran’a saldırılarını desteklediğini, İsrail’in “bölgesel güvenlik politikalarını takdir ettiğini” söylemişti.

“Barış Ödülü’nün ruhuyla bağdaşmıyor”

Norveç Barış Konseyi, bu nedenle Machado’nun ödül sonrasında sergilediği siyasi pozisyonun, geleneksel meşale yürüyüşünün temsil ettiği “bağımsız barış değerleriyle” bağdaşmadığını açıkladı.

Önceki İçerikSudan’dan Gazze görüntüleri: 500 gündür kuşatma altındaki El Fashir düştü, BAE destekli RSF sivilleri katletti
Sonraki İçerikBahçeli’den 29 Ekim mesajında süreç vurgusu: “Ebedi kardeşliğimiz billurlaşıp ayrılamaz bütün haline gelecek”