Ana SayfaANALİZLERNorveç Başbakanına ceza kesen polis: “Herkes eşit olmasa da kanun önünde herkes...

Norveç Başbakanına ceza kesen polis: “Herkes eşit olmasa da kanun önünde herkes eşittir”

Norveç Başbakanı Erna Solberg, 60. yaş gününü Oslo’nun 250 kilometre uzağındaki bir kayak merkezinde kutlamak istedi. Aileden 13 kişinin davetli olduğu yemeğe rahatsızlığı nedeniyle katılamadı ama Norveç pandemi kurallarına göre restoranlarda 10 kişiden kalabalık toplanamadığı için, davet sahibi olarak 20 bin kron ceza almaktan kurtulamadı. Başbakana ceza kesen polis şefi ise kahraman muamelesi görüyor.

Norveç’in bugünlerdeki gündemi, polisin Başbakan Erna Solberg’e salgın yasaklarını ihlalden kestiği 20 bin Norveç Kronu para cezası.

Cezanın sebebi, geçen Şubat ayında Solberg’in 60. doğum günü kutlaması için aile yakınlarından 12 kişiyle birlikte çıktıkları kış tatilinde yaşananlar.

Tatil için seçilen yer Oslo’nun 250 kilometre uzağındaki kayak merkezi Geilo’ydu.

27 Şubat akşamı Solberg ve eşi Sindre Finnes’in organize ettiği kutlama yemeği için ailenin 13 üyesi Geilo’nun ünlü lokantası Hallingstuene’da toplandı.

Ne var ki Erna Solberg, gözüyle ilgili bir rahatsızlık yaşadığı için Oslo’da hastaneye gitti ve o akşamki yemeğe katılamadı.  

Ertesi gün gittiği Geilo’da kaldıkları dairede yine ailenin 14 üyesinin katıldığı bir suşi partisi verildi.

Altında Başbakan Solberg’in de imzası olan Norveç’in pandemi kurallarına göre restoranlarda davet vermek ve 10 kişiden kalabalık oturmak yasak. Acil bir ihtiyaç yoksa şehir dışına gitmek, evde kalabalık partiler vermek de tavsiye edilmiyor.

Başbakanın ailesiyle Geilo’ya gidip pandemi kurallarını ihlal ederek doğum günü kutladığı haberinin gazetelere düşmesinden sonra polis soruşturma başlattı ve sonunda kurallar gereği Başbakana 20 bin Kronluk ceza kesti.

Başbakan, üstelik kendisinin yer almadığı bir toplantıdan ötürü ceza yemişti.

Solberg, haberin medyada yer almasından sonra çıkıp özür diledi, kendi kendine ne kadar kızdığını anlattı.

“Herkes eşit olmasa da kanun önünde herkes eşittir”

Başbakana ceza keserek ülkenin cesur kahramanı haline gelen Güney doğu bölgesi polis şefi Ole B. Sæverud, düzenlediği basın toplantısında “Herkes eşit olmasa da kanun önünde herkes eşittir” dedi.

Norveç gazetelerinde çıkan yorumlarda “Norveç’te harika bir gün”, “Solberg davası Norveç adalet sisteminin bir zaferi”, “Hukukun üstünlüğünün zaferi” gibi ifadeler kullanıldı.

Ama bazı gazeteler polis şefini de suçladı; gerekçe, sadece Başbakan’a ceza kesip eşini ve ailenin diğer fertlerini cezadan esirgemek.  

Polis şefi eleştirileri, “Pandemi yasaklarına toplumun güvenini korumak için sadece Başbakan hakkında soruşturma yapıldı” sözleriyle karşıladı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:b1a83530-489b-4538-9316-af753c19cb89.jpg
Cezaya neden olan yemeğin düzenlendiği restoran.

Lokantaya eleştiriler

Başbakan’ın ailesinin doğum günü için toplandığı Geilo’daki Hallingstuene restoranı da eleştirilerin odağında. Restorana çok sayıda tepki mesajı geldiğini söyleyen yöneticiler bu yemeğe izin verdikleri, polise ihbar etmedikleri için özür dilerken, yemeğe gelen Başbakanın koruma polislerini de yasaların ihlaline seyirci kaldıkları için suçladılar. 

- Advertisment -