Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, ad-soyad değişikliği başvurularının artık e-Devlet aracılığıyla da yapılabileceğini duyurmuştu.
Bunun üzerine sosyal medyada “Vatandaşlık verilen mülteciler daha rahat oy kullanabilecek”, “Düzenleme ile FETÖ’cüler kurtarılacak” tartışmaları yaşandı. Tartışmaya bazı milletvekili ve siyasetçiler de dahil oldu.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, yaşanan tartışmalara cevaben bir duyuru metni yayımladı.
Yapılan açıklamada ilk olarak yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanımından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen kişilerin mahkeme kararı aranmaksızın il/ilçe idare kurulunun kararı ile isim ve soyisimlerinde basit düzenlemeler yapabilecekleri belirtildi ve örneklerle gösterildi.
Uygulama 5 yıldır yürürlükte
Açıklamada uygulamanın 2017 yılından bu yana yürürlükte olduğu ve düzenleme ile ilgili istatistiki bilgilerin düzenli olarak yayınlandığı ifade edildi.
Uygulamanın yürürlüğe girmesinden itibaren yapılan haberlere de yer verildi.
“Bazı milletvekillerinin bilgilerinin olmadığı konu hakkında kamuoyunu yanlış yönlendirdikleri görülmüştür”
Açıklamada konuya müdahil olan milletvekillerine de “Bazı milletvekillerinin son günlerdeki açıklamalarıyla düzenleme hakkında bilgilerinin olmadığı, bilgilerinin olmadığı konu hakkında ise kamuoyunu yanlış yönlendirdikleri görülmüştür. Hatta öyle ki düzenlemeye yönelik uygulamayla ilgili FETÖ mensuplarını kurtarmak ve yabancılara vatandaşlık verilmesi gibi akla mantığa sığmayacak ilişkilendirmeler bile yapılmıştır.” ifadeleriyle tepki gösterildi.
Düzenleme sonradan Türk vatandaşı olanları kapsamıyor
“Söz konusu düzenlemeden sadece doğumla Türk vatandaşı olan kişiler yararlanabilmektedir. Sonradan Türk vatandaşlığını kazanan kişiler kapsam dışındadır.”
5 yılda 298 bin 670 kişinin soyadını değiştirdi,134 bin 818 kişinin ismini düzelttirdi
Son olarak ise uygulamadan faydalananların sayısı açıklandı:
“Yaklaşık 5 yıldır yürürlükte olan, mahkemelerin iş yükünü azaltıp vatandaşlarımıza kolaylık sağlayan uygulama ile bugüne kadar 298 bin 670 kişi soyadını değiştirmiş, 134 bin 818 kişi ise ismini düzelttirmiştir.
Ülke genelinde ilçe nüfus müdürlüklerine yapılan başvurular kapsamında; 946 Yunis Yunus oldu, 588 Ümüt Ümit oldu, 770 Memet Mehmet oldu, 340 Abubekir Ebubekir oldu, 298 Ferat Ferhat oldu, 218 Çoşkun Coşkun oldu. Kadınlarda; 971 Sümeyya Sümeyye oldu, 276 Keziban Kezban oldu, 592 Firdes Firdevs oldu, 441 Sadet ise Saadet oldu. En çok düzeltilen soyadları ise; 6.550 Top, 3.531 Koyun, 2.432 Satılmış, 2.115 Çoşkun, 2.017 Çakal, 1.830 Deli, 1.729 Uğuz, 1.707 İşik, 1.695 Çıplak, 1.442 Kör oldu.”