Ana SayfaHaberlerÖcalan için kendini ateşe veren Mehmet Akar hayatını kaybetti; annesi, HDP önünde...

Öcalan için kendini ateşe veren Mehmet Akar hayatını kaybetti; annesi, HDP önünde eylem yapan ilk anneydi

Diyarbakır’da HDP il başkanlığı önünde “çocuğum dağa kaçırıldı” diyerek nöbet tutan annelerden biri olan Hacire Akar, oğlunu kaybetti. Mehmet Akar, dün (16 Ocak) “Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için” kendini ateşe verdi. Tedaviye alınan Akar, kurtarılmadı. Mehmet Akar o günlerde kimsenin kendisini kaçırmadığını, zorla evlendirilmek istendiği için evi terk ettiğini açıklamıştı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Keçi Burcu’nda dün (16 Ocak) akşam saatlerinde kendini ateşe veren gencin, 2019 yılında “dağa kaçırıldığı” iddia edilen ve ailesi tarafından daha sonra zorla evlendirilen 25 yaşındaki Mehmet Akar olduğu öğrenildi. Akar, gece geç saatlerde yaşanan olay sonrası Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı ve orada öldü.

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Mehmet Akar bıraktığı bir mektupta kendisini PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için yaktığını belirtti.  

Akar, Kürtçe el yazısıyla kaleme aldığı mektupta “Önder Apo’dan haber alınamıyor. Ne ailesinin ne de avukatlarının görüştürülmesine izin verilmiyor. Başvurular hiçbir gerekçe gösterilmeden ret ediliyor. Biz artık Önder Apo’nun sağlık durumundan endişe ediyoruz. Buna karşılık ben de saat 21.21’de Amed keçi burcunda bedenimi ateşe vereceğim” dedi.  

HDP önünde eylem yapan ilk anne

Akar’ın annesi Hatice Akar, oğlunun “dağa kaçırıldığı” iddiasıyla 22 Ağustos 2019 tarihinde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne giderek kayıp müracaatında bulundu. Hatice Akar oturma eylemini başlatan anneydi. Akar’a göre oğlu HDP Diyarbakır il binasına girmiş, bir daha da çıkmamıştı.

 
Anne Hatice Akar eyleminin üçüncü gününde oğluna kavuşmuştu. Erdoğan, anneyi aramış ve devlet olarak yanlarında olduklarını söylemişti:

“Beni arayıp ailemin yanında olduğunu söylemesi bizim için çok değerli. Oğluma kavuştuğum için çok mutluyum. Erdoğan beni aradı, mücadelemden dolayı tebrik etti. Ben Başkan Erdoğan’a çok dua ettim, hala dua ediyorum. Allah yar ve yardımcısı olsun. Artık evime geldim. Çocuklarım ve torunlarım yanımda. Her anne oğluna böyle sahip çıkarsa, hiçbir güç evladını annesinden ayıramaz. Bir oğlumu benden kopardılar, birini daha veremezdim. Aileme ve bana her türlü iftiralar atmalarına rağmen oturma eylemi ile kurtardığım oğlum Mehmet önce Allah’a sonra devlete emanet.”

O günlerde Mehmet Akar kaçırıldığına dair iddiaların asılsız olduğunu belirtmiş, ailesinin kendisini zorla evlendirmek istediğini söylemişti: “Hiç kimse beni kaçırmadı, HDP ile hiçbir alakası yok. Ailemin orada durması bile yanlış. Aileme de belirttim; ailemi sildim. ‘Sizinle hiç bir ilişkim alakam yok’ dedim. Hiçbir yere de gitmedim, buradayım. Kesinlikle onlara gitmeyeceğim. Hiç kimseyi suçlamasınlar, ben kendi irademle evden çıktım. (…) Kendi yaşamımı seçebilirim. Ailemin zorla evlendirmesini kabul etmiyorum.”


8 gün gözaltında tutulduktan sonra evlendirildi

Mehmet Akar basına böyle konuştuktan bir gün sonra gözaltına alınmış, 8 gün boyunca Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutulmuş, ardından da “elektronik kelepçeli” ev hapsi şartıyla serbest bırakılmıştı.

Akar, önceden iddia ettiği gibi ailesi tarafından 19 Ekim 2019’da evlendirildi. Düğüne, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, eski Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, eski Sur kaymakamı Abdullah Çiftçi ve AK Parti eski il başkanı Süleyman Serdar Budak da katılmıştı.


- Advertisment -