Ana SayfaHaberlerOğan-Özdağ farkı: Selvi: “Oğan, Erdoğan’ı destekleyecek”, Oğan: “Özdağ’la kararımız aynı olmak zorunda...

Oğan-Özdağ farkı: Selvi: “Oğan, Erdoğan’ı destekleyecek”, Oğan: “Özdağ’la kararımız aynı olmak zorunda değil”

Sinan Oğan bu akşam, Özdağ yarın konuşacak. İsmail Saymaz’a konuşan Oğan, “Özdağ’la kararımız aynı olmak zorunda değil” dedi. Abdülkadir Selvi, Oğan’ın Erdoğan’ı destekleyeceğini iddia etti: “Edindiğim bilgiye göre Sinan Oğan bugün, ikinci tur seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıklayacak.”

Sözcü yazarı İsmail Saymaz bugünkü (22 Mayıs) yazısında, cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimine ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak giren ve ikinci turdaki tutumunu açıklaması beklenen Sinan Oğan’la görüşmesini yazdı.

Saymaz, Oğan ile Özdağ’ın hangi ittifaka destek vermek veya bir ittifaka destek verip vermemek noktasında görüşlerinin ayrıştığını, Oğan’ın Erdoğan’ı desteklemeyi savunduğunu, Özdağ’ın tarafsız kalmayı önerdiğini kaydetti.

Saymaz’ın sorularını yanıtlayan Oğan, Özdağ’la farklı düşündüklerini reddetmeyerek, şunları söyledi:

“Ümit Bey’le tüm süreci istişareyle götürüyoruz. Hatta farklı şeyler düşünsek de istişare ediyoruz. Aramızda sıkıntı yok. Her şeyi konuşuyoruz. Sadece Ümit beyle değil, diğer arkadaşlarla da… Ümit beyle dostluğumuz ve hukukumuz var. Ancak kararımız aynı olmak zorunda değil.”

“Bugün açıklayacağınız karar aynı olmayabilir mi?” sorusuna Oğan, “Farklı düşünebiliriz. Aynı düşünmek zorunda değiliz. Tamamı aynı tavrı destekleyecek diye bir şey yok” yanıtını verdi.

Oğan, “Erdoğan ve Kılıçdaroğlu ile yaptığınız görüşmelerde size bir teklifte bulunuldu mu?” sorusunu da “İkisine de ‘Sizden şunu istiyorum’ diye bir teklifle gitmedim. İlkeler bazında konuştum. Dolayısıyla, anlaşacağım ve destekleyeceğim tarafla ilgili ilkeler bazında karar vereceğim. Asla ‘Şunu aldık, şunu verin’ olmayacak. Beni birçok şeyle suçluyorlar. Benim öyle bir talebim ve niyetim yok” şeklinde yanıtladı.

Karar verirken hangi ölçüye göre hareket edeceği sorusuna da, “Gelecekte Türkiye’yi yönetme ve bir krize sokup sokmama, ülkenin bu seçimi kazasız belasız atlatıp atlatamaması, sonrasında yönetim krizinin oluşup oluşmaması” yanıtını verdi.

Oğan, “Özdağ’ın tarafsız kalacağı, sizin Erdoğan’ı destekleyeceğiniz doğru mu?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Ne benim ne Ümit beyin kesinleşmiş bir kararı yok. Olsaydı birbirimizle paylaşırdık. Bu tür söylentilerin gerçekliği yok.”

Selvi: “Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıklayacak”

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi ise bugünkü yazısında, Oğan’ın Cumhur İttifakı’na destek açıklayacağını öne sürdü.

Selvi’nin yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Sinan Oğan’ın kararına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmeye geleceğim ama önce ortaya koyduğu 5 maddelik ilkelere dikkatinizi çekmek istiyorum.

Çünkü Oğan ile Erdoğan arasındaki görüşmenin ana temasını bu ilkeler oluşturmuş.

1- Anayasa’nın ilk dört maddesinin değişmezliği.

2- Madde 66’da yer alan Türklüğün Anayasa’dan çıkarılma girişiminin karşısında set kurulması.

3- Sığınmacıların gönderilmesi.

4- Terör örgütleri ve onların siyasi yapıları ile araya mesafe konulması.

5- Ekonomik krizin temel sebepleri olan faiz, enflasyon, sonuç sarmalından kurtulunması.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sinan Oğan arasındaki görüşme 1 saat sürmüştü. İki taraftan da “pozitif” bir görüşme olduğu mesajını aldım.

Sinan Oğan Ankara’ya döndükten sonra Ümit Özdağ ile bir araya geldi. Sonuçta bir karar verildi. Alınan karar ikinci tur seçime damga vuracak kadar önemli. Kararın bugün Sinan Oğan tarafından açıklanması bekleniyor.

Edindiğim bilgiye göre Sinan Oğan bugün, ikinci tur seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıklayacak. Terör örgütlerinin desteği nedeniyle Kılıçdaroğlu’nu desteklemeyeceğini ifade edecek.

Ama Sinan Oğan sadece bir açıklama yapmayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la vardıkları mutabakatı açıklayacak.

Mutabakatın 4 maddeden oluştuğu söyleniyor.

1- Anayasa’nın ilk dört maddesinin değişmezliği. Anayasa’daki Türk tanımının çıkarılmasına yönelik çabalara izin verilmemesi.

2- Her türlü terör örgütüyle ve terörle mücadele.

3- Sığınmacıların bir plan dahilinde tedrici olarak gönderilmesi.

4- Uluslararası piyasalarla uyumlu, faiz politikalarında daha esnek olan bir ekonomi politikasının dizayn edilmesi.

AK Parti bu seçimlerde İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde yabancılardan ve özellikle de Suriyeli sığınmacılardan dolayı oy kaybetti. Sinan Oğan da bu konuda hassastı. Suriyeli sığınmacılar başta olmak üzere yabancıların gönderilmesi konusunda tedrici bir plan dahilinde çalışılacak.”

- Advertisment -