Ana SayfaHaberlerDünyaOkula gitmeden 8 yaşında üniversite sınavını kazandı!

Okula gitmeden 8 yaşında üniversite sınavını kazandı!

Rusya’da, ebeveynleri okul sistemini onaylamadığı için ilkokula bile başlamayan Alisa Teplyakova adlı sekiz yaşındaki kız çocuğu, YEGE diye bilinen üniversite merkezi giriş sınavını kazanınca lise mezunu sayıldı. Küçük kızın babası, kızının dahi olmadığını, başarının evde gördüğü “sağlam Sovyet eğitimi”yle geldiğini söylüyor.

Moskova’da yaşayan sekiz yaşındaki Alisa Teplyakova adlı kız çocuğu, Rusya’da YEGE tabir edilen üniversiteye giriş sınavını başarıyla vererek 11’nci sınıftan, yani liseden mezun olma hakkı kazandı. Lenta haber portalı, Teplyakova’nın bir yıl önce de 9’uncu sınıfı bitirmiş sayılma hakkı kazandığını yazıyor.

Alisa’nın ilk tercihinin Moskova Devlet Üniversitesi (MGU) Psikoloji Fakültesi’nde okumak olduğu öğrenildi. Ancak küçük kızın ekoloji ve bioenformasyon gibi konulara da merak duyduğu ve nihai kararını vermediği bildiriliyor.

Teplyakov ailesinin yedi çocuğu da evde eğitim alıyor ve diğer çocuklar arasında da lise sınavlarını erkenden verenler bulunuyor. 

Alisa’nın 5 yaşındaki kardeşi Leya, geçtiğimiz yıl Rusya’nın en küçük ilkokul öğrencisi unvanını kazanmıştı.

Çocukların babası Yevgeni Teplyakov, çocukların evde okulda geçirilen süreden daha az bir süreyi ders başında geçirdiğini söylüyor.

Alisa’nın anne ve babası da MGU mezunu.

Ancak haber Rusya kamuoyunda temkinle karşılandı. Pek çok kişi, çocukların erken yaşta böyle bir yükün altına girmiş olmalarının ileride sakınca doğurabileceği görüşünde. Çocuk piskologları, çocukların “gerçek hayatta” bu stresi kaldıramayacağı görüşünde.

Baba Teplyakov ise çocukların “süper zekâlı” olmadıklarını, sadece Sovyet geleneğine dayanan “sağlam bir eğitimden geçtiklerini” söylüyor.

Komsomolskaya Pravda gazetesinin ulaştığı baba Yevgeni Teplyakov Alisa’ya ve diğer çocuklarına evde verdikleri eğitimin esaslarını anlattı.

Yevgeni Teplyakov kızının bir dahi ya da “harika çocuk” olmadığını belirterek elde ettikleri sonuçların normal olduğunu söyledi. Evde nasıl bir eğitim verdikleri sorusuna Teplyakov şu cevabı veriyor:

“Mucize bir yöntem yok. Uyguladığımız teknik psikoloji ve pedagojiye dayanan klasik Sovyet tekniği. Günde üç ile dört saat arasında çalışıyoruz. Artı ev eğitimi. Okulda çocuklar kendilerine soru sorulması için sıra bekliyor. Evde ise tüm konsantrasyon Alisa’nın üzerinde.”

Teplyakov ayrıca kızına hızlandırılmış eğitim vermediklerini, yalnızca okul programını ve bakanlığın onayladığı ders kitaplarını takip ettiklerini söyledi.

Kendileri de Moskova Devlet Üniversitesi mezunu olan Teplyakov çifti yedi çocuklarının hiçbirini ana okuluna göndermemiş. Ancak baba Yevgeni, çocuklarının diğer çocuklarla sık sık bir araya geldiğini ve çocuk parkında birlikte oynadığını belirtiyor.

Yevgeni Teplyakov, MGU’da psikolojinin yanı sıra metametaik ve kibernetik eğitimi almış. Anne Natalya Teplyakova ise matematik lisansına ve finans yüksek lisansına sahip.

Rusya kamuoyu Alisa’nın öyküsünü tartışmaya devam ederken, çocuk psikologlarının çoğu da “8 yaşındaki çocuğun taşıyamayacağı bir yükün altında ezildiği” görüşünü savunmaya devam ediyor. (Turkrus.com).

- Advertisment -