Ana SayfaHaberlerOmicron varyantının sebep olduğu yeni dalgaya rağmen ABD ve İspanya’da karantina süresi...

Omicron varyantının sebep olduğu yeni dalgaya rağmen ABD ve İspanya’da karantina süresi kısaltıldı

Koronavirüs salgını kapsamında dünya genelinde Omicron varyantı kaynaklı yeni bir dalga yaşanırken testi pozitif çıkanların 10 gün olan karantina süreleri ABD’de 5’e, İspanya’da ise 7’ye indirildi. Bu kararların alınmasındaki en önemli faktör Omicron varyantının özellikle aşılı kişilerde hafif semptomlarla atlatılabildiğinin ortaya çıkması.

Dünya genelinde koronavirüs salgınının 4. dalgasının etkileri yaşanıyor.

Vakalardaki ani yükselişte, Güney Afrika’dan çıkıp dünyaya yayılan koronavirüsün Omicron varyantının hızlı yayılma özelliği önemli pay tutuyor.

ABD ve İspanya karantina süresini kısalttı

Omicron varyantının virüsü daha hızlı yaymasına rağmen önce ABD, daha sonra ise İspanya karantina süresinin kısaltıldığını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde koronavirüs testleri pozitif çıkanlar ve hastalık geçirenlerle temas edenler için tavsiye edilen karantina süresi 10 günden beş güne düşürüldü.

Kararı, koronavirüs salgını konusundaki katı tutumuyla bilinen Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) aldı. Söz konusu tavsiye kararları bir zorunluluk arz etmiyor. Ancak pek çok işyeri ve yetkili bu tavsiyelere uyuyor.

CDC, karantina süresindeki değişikliğin bilimsel gelişmeler ışığında alındığını belirtti ve vakalardaki bulaşıcılığın genellikle hastalığın erken evresinde gerçekleştiğini aktardı.

ABD’nin ardından İspanya’da da karantina süresi 10 günden 7 güne indirildi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’e göre bu adım, başka yerlerde olduğu gibi Omicron varyantındaki artışın ekonominin istikrarsızlaşması korkularını artırdığı bir zamanda “halk sağlığı” ve “ekonomik büyüme” arasında bir denge bulmayı amaçlıyor.

Omicron varyantının etkileri karantina süresinin kısaltılmasında etkili oldu

ABD ve İspanya’nın bu adımı atmasındaki en önemli faktörlerin başında ise, Omicron varyantının, koronavirüsün şimdiye kadarki en zararsız ve aşılılar için en hafif şekilde atlatılabilen formülü olduğunun bilimsel olarak gözlenmiş olması yatıyor.

Uzmanlara göre iki doz aşı Omicron varyantının hafif atlatılmasını sağlarken, üç doz aşı ise vücudu büyük oranda virüse karşı koruyor. Ayrıca Omicron varyantlı virüsü kapanların birçoğunda tat ve koku kaybı yaşanmazken, daha hafif semptomlarla süreç atlatılabiliyor.

- Advertisment -