Ana SayfaHaberlerBilim TeknolojiOpenAI'dan olaylı şekilde gönderilen Sam Altman CEO olarak geri döndü

OpenAI’dan olaylı şekilde gönderilen Sam Altman CEO olarak geri döndü

Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin üreticisi OpenAI, şirketten uzaklaştırılmasından birkaç gün sonra Sam Altman’ın CEO olarak geri gelmesi için anlaşmaya varıldığını açıkladı. Açıklama, üretken yapay zeka teknolojilerinin öncüsü OpenAI’ın geleceğiyle ilgili şiddetli tartışmaları şimdilik yatıştırabilir.

OpenAI ayrıca Sam Altman’ı görevden alan yönetim kurulunu da yenileme kararı aldı. Buna göre yazılım firması Salesforce’un eski CEO’larından Bret Taylor, OpenAI başkanlığına getirildi. Eski ABD Maliye Bakanı ve Harvard Üniversitesi eski rektörü Larry Summers da yönetim kuruluna atandı.

Sam Altman, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, “openai’a geri dönmek için sabırsızlanıyorum” dedi.

OpenAI yönetim kurulu, 17 Kasım’daki görevden almaya gerekçe olarak Altman’ın açık sözlü davranmaması ve OpenAI’ın insanlığa fayda sağlayan yapay zeka geliştirme misyonunu savunma ihtiyacı dışında pek bir açıklama getirmemişti.

Altman’ı geri almak için yapılan anlaşma, aynı zamanda kar amacı gütmeyen bir şirket olan OpenAI için yeni bir devrin başlangıcı olabilir. Şirket çalışanları, uzun zamandır, yapay zekanın tehlikeleri ve ticarileşme potansiyeline ilişkin kaygılarını ifade ediyordu.

Şirket yönetiminde bugün gerçekleştirilen yeniden yapılandırmanın, Altman ve OpenAI’ın teknolojisini küresel çapta ticari müşterilere sunan finansal destekçi Microsoft lehine olduğu görüşü hakim.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, X üzerinden yaptığı açıklamada, OpenAI’daki değişikliklerden memnun olduğunu ifade ederek, “Bunun daha istikrarlı, daha bilgili ve etkili yönetim yolunda atılan ilk önemli adım olduğuna inanıyoruz” dedi.

Öte yandan Quora’nın CEO’su Adam D’Angelo, OpenAI’ın yeni “ilk kurulu”nda kalmaya devam edecek. OpenAI’da sermayesi olmayan diğer direktörlerin şirket yönetimlerindeki yerlerini koruyup korumayacağı net değil.

Reuters, 80 milyar dolar değer biçilen OpenAI’ın geleceğini yaşanan çalkantıların tehdit etmesi sonrasında, bazı yatırımcıların hukuki yollara başvurma seçeneğini değerlendirdiğini bildirmişti.

OpenAI sözcüleri, konuya ilişkin açıklama taleplerine yanıt vermedi.

Mali hizmetler firması Hargreaves Lansdown’dan Susannah Streeter, son çalkantıdan sonra OpenAI’ın izleyeceği yolun açık ve net olduğunu söyledi.

Streeter, “Sam Altman’ın şirketin nasıl yönetileceğine ilişkin görüşleri, özellikle de yeni bir yönetim kurulu tarafından denetleneceği göz önüne alındığında, gelecekteki yönelimlere hakim olacak” dedi.

Altman’ın OpenAI’a dönüşü Steve Jobs’ı hatırlattı

Sam Altman’ın görevden uzaklaştırıldıktan birkaç gün sonra OpenAI’ın başına geri dönmesi, Apple CEO’su Steve Jobs’ın 1985’te kovulduktan 12 yıl sonra yeniden yeniden göreve gelmesini hatırlattı.

Altman ise eski görevinin başına, sadece dört gün aradan sonra yeniden geldi.

Altman’ın görevden alınması OpenAI’da deprem etkisi yaratmış, şirket başkanı Greg Brockman, bu hamleyi protesto ederek istifa etmişti.

Pazar günü göreve yeniden atanacağı beklentisiyle OpenAI ofisine geri dönen Altman, yönetim kurulunun Twitch’in eski CEO’su Emmett Shear’ı geçici CEO olarak atamasıyla yeni bir sürpriz daha yaşamıştı.

Shear, bugün paylaştığı X mesajında, “OpenAI’a istikrar kazandırmak ve nihai olarak Altman’ı geri getirmek için 72 saat boyunca çok yoğun çalıştığını” kaydetti ve Altman’ın geri gelmesinin hem hissedarlar hem de şirketin güvencesi açısından doğru adım olduğunu belirtti.

OpenAI’ın eşkurucusu ve başkanı Greg Brockman da gece geç saatlerde şirket çalışanlarıyla çektiği fotoğrafı paylaşarak, “Her zamankinden daha güçlü ve birlik içinde geri döneceğiz” dedi.

Kaynak: VOA Türkçe

- Advertisment -