Ana SayfaHaberlerGündem‘Örnek olmak sıranızı beklemek demektir’

‘Örnek olmak sıranızı beklemek demektir’

Türkiye’de aşılama, açıklanan tarihten tam bir ay iki gün sonra başlayabildi. Çin’den getirilen CoronaVac aşısı ilk olarak kameralar önünde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ve Bilim Kurulu üyelerine uygulandı.

Koca, aşı olduktan sonra yaptığı açıklamada, “Aşı çalışmalarında vatandaşımızı motive edecek devlet büyüklerimizin de aşılanmasını Bilim Kurulu yararlı buldu. Devlet büyüklerinin aşılanması örnek teşkil edecektir” dedi.

“Devlet büyükleri” perspektifine, vatandaşlarına yetecek sayıda aşıyı zamanında temin eden ülkelerde pek rastlanmıyor.

Fransa Sağlık Bakanı Veran dün (13 Ocak) yaptığı açıklamada, aşılama kampanyasında seçilmiş yetkililere öncelik verilmeyeceğini söyledi ve ekledi: “Örnek olmak sıranızı beklemek demektir.”

Almanya Başbakanı Angela Merkel de aşılama takvimine ilişkin yaptığı açıklamada, “Sıram geldiğinde ben de aşı olacağım” demişti.

Koca’nın eski açıklamaları ve bugünkü aşı hakikatimiz

“Devlet büyükleri” perspektifinin öne çıktığı Türkiye, aşı temininde, bu kavramla işi olmayan ülkelerle kıyaslandığında çok gerilerde kalmış durumda.

Bakan Koca’nın eski açıklamalarına göre Türkiye’nin elinde şu anda en az 30 milyon doz aşı olması gerekiyordu.

Ekim ayında yaptığı açıklamada, yıl sonuna kadar 10 milyon doz aşının Türkiye’ye geleceğini, daha sonra ise kademeli olarak Şubat sonuna kadar 40 milyon aşının ulaşacağını belirtmişti.

Koca, 1 Aralık 2020’de de şöyle konuşmuştu:

“Aşılamaya, Aralık ayında yoğun bir şekilde başlamak istiyoruz. Aralık ayında en az 10 milyon, ama muhtemelen 20 milyon gibi, temin etmiş olacağız. Ocak ayında 20 milyon, Şubat ayında 10 milyon. Bu rakamları daha da artırma gayreti içindeyiz.”

Bakan Koca aynı konuşmasında sağlık çalışanlarının aşılanmasına 11 Aralık’ta başlanabileceğini söylemişti.

Koca, 9 Aralık’taki Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı basın toplantısında ise ilk kez “50 milyon doz”u telaffuz etmiş, şöyle ilave etmişti:

“Türkiye’nin ilk iki-üç ay içinde dünyanın birçok ülkesinden daha fazla aşıya sahip olduğunu sipariş veren ülkelere bakın görmüş olursunuz.”

Bütün bu açıklamalar somut durumla kıyaslandığında ortaya çok farklı bir tablo çıkıyor.

Türkiye’nin elinde 13 Ocak 2021 itibariyle 3 milyon doz Çin aşısı bulunuyor.

Türkiye, dünyada hem en az tercih edilen aşılardan birini sipariş vermiş, hem de nüfusuna oranla çok az bir doz sayısı ile aşılamaya başlamış durumda.

- Advertisment -