Ana SayfaHaberlerOrta Doğu'daki Fransız büyükelçilerden Macron'a mektup: "İsrail'i savunarak itibar kaybediyoruz"

Orta Doğu’daki Fransız büyükelçilerden Macron’a mektup: “İsrail’i savunarak itibar kaybediyoruz”

Fransa'nın Müslüman ülkelerde görev yapan 10 Büyükelçisi Macron'a bir mektup yazarak İsrail yanlısı politikasının ve dış politikada aldığı "virajların" yanlış olduğunu ve Müslüman ülkelerde kalıcı bir itibar kaybı yaşayabileceklerini söyledi.

Fransa’nın Orta Doğu ve Mağrib bölgesi diplomatları, Gazze konusunda ülkelerinin İsrail yanlısı tutumundan “üzüntü” duyduklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u eleştirdi.

Le Figaro’nun haberine göre, Fransa’nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da görev yapan on büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığına gönderdikleri bir mektupta, hükümetin İsrail yanlısı “virajına” yönelik eleştirilerini iletti.

İsmi verilmeyen bir diplomat, mektupta Macron’un Gazze’deki savaşa ilişkin İsrail yanlısı tutumunun, Fransa’nın bugüne kadar konuyla ilişkin izlediği “denge” politikasıyla çeliştiğini söyledi.

Mektupta, Fransa ile bölge ülkeleri arasındaki güven krizinin ‘ciddi’ ve ‘uzun süreli’ olma riski taşıdığı vurgulandı.

İsrail yanlısı dış politikanın “(Fransa’nın) hümanizme dayalı söylemiyle” ters düştüğüne dikkat çekilen bildiride, ” (Orta Doğu ülkelerine yönelik) alternatif bir sesi olan Fransa artık yok” ifadesi kullanıldı.

Metinde “‘Geçmişte Hz. Muhammed’in karikatürleriyle krizler yaşadık, ancak bunları oldukça hızlı bir şekilde etkisiz hale getirmeyi başarmıştık” ifadesi de yer alıyor.

İsrail-Hamas savaşı konusunda art arda çelişkili açıklamalar yapan Macron, 7 Ekim saldırısından hemen sonra, Hamas’ın saldırılarını kınayarak İsrail’in kendini savunma hakkını koşulsuz olarak desteklediğini ifade etmişti. Bu süreçte Fransa’da Filistin yanlısı gösterileri yasaklandı.

Ancak Macron, Tel Aviv’de Netanyahu’yla düzenlenen basın toplantısında 30 Fransız vatandaşının da Hamas saldırılarında yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek, “terörü yenmenin bir öncelik olduğunu” söyledi ve Hamas’ı yok etmek için IŞİD’e karşı kurulan koalisyon benzeri bir uluslararası koalisyon oluşturulmasını istedi.

Macron daha sonra BBC’ye verdiği söyleşide, ABD ve Almanya’nın ateşkes yerine “insani duraklamalar” talep eden tutumundan ayrışarak Gazze’de “ateşkes ilan edilmesi” gerektiğini savundu ve İsrail saldırılarının “mantığı ve meşruluğu” olmadığını söyleyerek İsrail’i sivil halka yönelik bombardımanları durdurmaya çağırdı.

Ancak Macron, gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog’la yaptığı telefon görüşmesinde İsrail’in kendisini savunma hakkını yeniden ifade ederek ve Fransa’nın terörle mücadeledeki dayanışmasını açıkladı.

Macron, Fransız kamuoyunda Gazze’deki artan ölümlerin yarattığı rahatsızlık nedeniyle Meclis ve Senato Başkanlarının çağrısı üzerine düzenlenen “Antisemitizme karşı yürüyüşe” katılmadı.

- Advertisment -