Ana SayfaHaberlerUtanç vakti: Hukuksuz davada Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, 7 Gezi davası sanığına...

Utanç vakti: Hukuksuz davada Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, 7 Gezi davası sanığına 18’er yıl hapis

Dört yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Osman Kavala hakkında, "Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Kavala, casusluk suçlamasından beraat etti ve casusluk suçlamasından tahliyesine karar verildi. Tutuksuz sanıklar Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye 18’er yıl hapis cezası verildi ve tutuklanmalarına karar verildi.

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde cuma günü görülmeye başlanan 17 sanıklı gezi davasında karar açıklandı.

Osman Kavala için “Hükümeti kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” verildi. Kavala, casusluk suçlamasından beraat etti ve casusluk suçlamasından tahliyesine karar verildi.

Davanın tutuksuz sanıkları Mücella Yapıcı, Can Atalay, Çiğdem Mater, Yiğit Ekmekçi, Hakan Altınay ve Mine Özerden için 18 yıl hapis cezası ve tutuklama kararı verildi.

Bir hakim karşı oy kullandı

Karara mahkeme üyesi bir hakim karşı oy kullandı ve karara şu şerhi düştü:

“Dosya içeriğinde dinleme kayıtlarından başka delil bulunmadığı, ilk dinleme kararının 18/06/2013 tarihinde TCK’ nın 220.maddesinde düzenlenen, “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma ” suçuna ilişkin olarak alındığı, TCK 312.maddesi kapsamında ” Hükümete Karşı Suç” suçundan alınan dinleme kararı olmadığı, daha sonra dinlemenin uzatılmasi talep ve kararlarında ayrica TCK’nın 312.maddesininde eklendiği, ancak bu suçun bu tarihlerde 5271 sayılı CMK’nın 135/8 maddesinde sayılan ve yasal dinlemeye konu suçlardan olmadığı, “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlardan”,” Hükümete Karşı Suç” suçunun 02/12/2014 tarihinde 5271 sayılı CMK da yer alan dinleme kapsamındaki suçlara eklendiği, bu tarihten sonra alınan bir dinleme kararının da bulunmadığı, dosyadaki tüm dinleme kayıtlarının 02/12/2014 tarihinden önce olduğu, bu haliyle dinleme kayıtlarının, kanuna ve hukuka aykırı delil niteliğinde bulundukları CMK 206/2-a,217/2.230/1-b maddeleri doğrultusunda yapılan değerlendirme ve yerleşik Yargıtay İçtihatlarına göre dosyadaki dinleme kayıtlarının yasak delil mahiyetinde olduğu, sanıkların kanuna aykırı dinleme kayıtlarına karşı beyanları da yasak delile dayandığından hükme esas alınamayacağı, aksi kabul edilse dahi dinleme kayıtlarını destekleyen somut kanıtlar olmadığı ve tek başına dinleme kayıtlarının sanıkların üzerlerine atılı suçlardan mahkumiyetlerine yeter olmadığı anlaşılmış olup, sanıkların, üzerlerine atılı suçlardan cezalandırılmalarına yeter her türlü kuşkudan uzak, somut, kesin ve inandırıcı başkaca delil de bulunmadığından beraati, tutuklu sanık Osman Kavala’ nın tahliyesi ile diğer sanıkların tutuklanmaması gerektiği görüşündeyim.”

Karar sonrası sanıklardan Can Atalay mahkeme salonunda “Zulme boyun eğmeyeceğiz. Zulme karşı direneceğiz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: Sadece ülkeyi yöneten bir adamın gönlü yapıldı

“Burada sonlanan davada hukukun ve adaletin gereği yapılmadı. Sadece ülkeyi yöneten bir adamın gönlü yapıldı. Verilen kararları tanımıyor. O mahkemeler önce kanunlardan sonra anayasadan alıyor gücünü. Kuvvetler ayrılıklarını ayaklar altına alan birisi kendi meşruiyetlerini ortadan kaldırıyor. Ağaçları kurtarmış bir protestoyu şeytanlaştırma, ötekileştirme ve hedef göstermenin son noktasıdır. Herkesin adalet talebinin kanını emerek biraz daha yaşamaya çalışmaktadır. Adaletin kanını emen bu vampire tek başımıza gücümüz yetmez ama hepimizin gücü yeter.”

TİP Milletvekili Ahmet Şık: Bunun sorumlusu muhalif olduğunu söyleyenlerdir

“Bu suç örgütü iktidarda kalmaya devam edebiliyorsa, bu tetikçiler bu aymazlık ve utanmazlıkla bu kararlara imza atabiliyorlarsa bunun sorumlusu muhalif olduğunu söyleyenlerdir!”

Avrupa Parlamentosu eski Türkiye röportörü Kati Piri: “AB ülkelerinin harekete geçme ve Türkiye’yi Avrupa Konseyi’nden çıkarma zamanı”

“Erdoğan ve mahkemelerinin yaptığı büyük adaletsizliğe duyduğum öfke ve üzüntüyü anlatacak kelime yok. Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, altı kişiye 18 yıl hapis cezası verildi. AB ülkelerinin harekete geçme ve Türkiye’yi Avrupa Konseyi’nden çıkarma zamanı.”

Üye hakim 2018’de AK Parti’den aday adayı olmuş

Karar duruşmasında üye hâkim Murat Bircan’ın 2018 yılında AK Parti’den milletvekili aday adayı olduğu gündeme geldi. Avukatlar, yargı bağımsızlığı çiğnendiği için mahkeme heyetinin çekilmesini talep etti. Mahkeme, Murat Bircan’ın davadan çekilmesi talebini reddetti. Avukatlar karar tepki gösterdi.

- Advertisment -