Ana SayfaHaberlerOsman Şiban ilk kez ifade verdi: Askerler bizi aralıksız dövdü

Osman Şiban ilk kez ifade verdi: Askerler bizi aralıksız dövdü

Van’da 9 ay önce askerlerce helikopterden atıldığı belirtilen Osman Şiban, “Helikopterin yanında bir asker başıma tekme vurdu, bayıldım. O andan sonrasını hatırlamıyorum” diyerek, askerler hakkında şikayetçi oldu.

Van’ın Çatak ilçesi Sürik (Yoğurtlu) mezrasında 11 Eylül 2020’de operasyona çıkan askerler tarafından Servet Turgut (55) ile birlikte gözaltına alınan ve ağır işkence gördüğü tespit edilen Osman Şiban (50), ilk kez Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek ifade verdi.

Hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında ifade veren Şiban, Servet Turgut’la birlikte gözaltına alındıktan sonra helikoptere götürüldüklerini ve durmadan askerler tarafından darbedildiklerini söyledi.

Şiban, “Askerler sürekli bizi dövüyordu. Bizi helikopterin yanına götürdüler. Bir asker helikopterin yanında başıma tekme attı ve sonrası bayıldım, sonrasını hatırlamıyorum. Daha sonra gözlerimi Mersin’de açtım” dedi.

Avukat Kutevi: Çok korkmuş olacak ki helikopterden atıldığını söylemedi

Rûdaw’a konuşan Van Barosu Yönetim Kurulu üyesi Kadir Kutevi, Şiban’ın Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek olayla ilgili ilk kez ifade verdiğini söyledi.

Osman Şiban’ın hakkında açılan “örgüt üyeliği” soruşturması kapsamında ifade verdiğini belirten Kutevi, aynı zamanda kendisine işkence yapıldığı gerekçesi ile askerler hakkında dava açtığını belirtti.

Kutevi, Osman Şiban’ın askerler tarafından darp edildikten sonra 20 gün bilincinin kapalı olduğunu anlattığını ve hakkındaki suçlamayı da reddettiğini anlattı.

Şiban’ın hakkında “yurt dışına çıkma yasağı” şartıyla salıverildiğini dile getiren avukat Kadir Kutevi, “Kendisine ağır işkence yapıldığı ve helikopterden atıldığı olayının örtbas edilmesi için hakkında örgüt üyeliği suçlaması ile dava açılmış olabilir” dedi.

Kutevi, “Şiban ifade vermeye gittiğinde çok korkmuş olacak ki helikopterden atıldığını hatırlamadığını söyledi. Kaç defa kendisi ile görüşmeye gittik ailesi avukatlarla konuşmak istemediğini belirtti. Ailenin Mersin’deki evlerinde de güvenlik güçlerinin baskısı altında olduğu görülüyor” ifadesini kullandı.

Ne olmuştu

Van’ın Çatak ilçesi Sürik (Yoğurtlu) mezrasında 11 Eylül 2020’de operasyona çıkan askerler, 50 yaşındaki Osman Şiban ile 55 yaşındaki Servet Turgut’u yakalamış, ardından her ikisi ağır işkence görmüş bir halde hastanede bulunmuştu.

Helikopterden atıldıkları belgelenen ve yoğun bakıma kaldırılan iki akrabadan Servet Turgut 30 Nisan’da hayatını kaybetmişti.

Osman Şiban, daha önce TİP Milletvekili Ahmet Şık’a verdiği beyanda da helikopterde kafasının ceset torbasına sokulduğunu, Van merkeze geldiklerinde kendilerini bekleyen 100 civarı askerin içine atıldıklarını ve orada linç edildiklerini söylemişti.

Van Valiliği ise olayla ilgili açıklamasında söz konusu iki kişinin “Yıldırım-10 Norduz” adı verilen operasyonlar sırasında yakalandığını, bu kişilerin yakalanırken “dur” ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştığı ve bu esnada kayalıklardan düştüğünü belirtmişti.

Konuya ilişkin HDP, CHP ve DEVA Partisi’nin iddiaların daha kapsamlı araştırılması yönündeki çağrıları karşılıksız kalmıştı.

Osman Şiban’ın hastane epikriz raporunda, “helikopterden düşme sonrası yaralanma” şikayetiyle Van Eğitim Araştırma Hastanesi’ne getirildiği, “yüksekten düşme sonrası emniyet tarafından sağlık ekiplerine bildirilerek 112 tarafından acile getirildiği” ifadeleri yer alıyor.

 Kaynak: rüdaw

- Advertisment -