Ana SayfaSeçim 2023Özdağ, Kılıçdaroğlu’na destek açıkladı: Protokolde zorla geri gönderme ve Özdağ’a bakanlık yer almadı

Özdağ, Kılıçdaroğlu’na destek açıkladı: Protokolde zorla geri gönderme ve Özdağ’a bakanlık yer almadı

Kılıçdaroğlu ve Özdağ, Zafer Partisi Genel Merkezi’nin önünde ortak basın açıklaması yaptı. Özdağ, Kılıçdaroğlu’na desteğini açıkladı. Kılıçdaroğlu ile Özdağ’ın anlaştığı yedi maddelik mutabakatta sığınmacıların geri dönüşü için zorla geri gönderilme yer almadı. Belediyelere kayyum atanması için yargı kararı vurgusu yapıldı. Mutabakatta ve iki liderin konuşmalarında Özdağ’ın İçişleri Bakanı olacağıyla ilgili bir madde yer almadı. Özdağ’ın açıklamadan iki saat önce attığı “İçişleri Bakanı olarak yollayacağım” tweeti, Kılıçdaroğlu ile Özdağ’ın böyle bir anlaşmaya varıp varmadığı tartışmalarına yol açmıştı.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi Genel Merkezi’nde bir araya gelen Ümit Özdağ, ikinci turda Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı aldıklarını duyurdu.

Zafer Partisi Genel Merkezi önünde iki liderin yaptığı ortak açıklamada ilk sözü alan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Bir metin hazırlandı. O metni paylaşacağız. Türkiye’nin geleceği açısından, huzurlu bir ülke olması açısından, Türkiye’nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme kavuşması açısından her bir partiye sorumluluklar düşüyor. Güzel sonuçlar elde edildi. Dolayısıyla ev sahipliği yaptığı için genel başkan ve arkadaşlarına yürekten teşekkür ederim. Umarım Türkiye çok daha güzel bir atmosferde seçim sonrası tekrar buluşacağız.”

Özdağ ise şöyle konuştu:

“Nasıl bir yüzücünün bacaklarına yirmişer kilo demir bağlarsanız ne kadar iyi bir yüzücü olursa olsun yüzemez ise, bir ülke de 13 milyon sığınmacı ile ekonomisini güvenliğini doğru bir çizgiye oturtamaz. Bundan dolayı 14 Mayıs seçimlerine giderken Türk halkından Zafer Partisi olarak sığınmacıları vatandaşlarına geri yollamak için destek istedik. Ancak partimizin yeni kurulmuş olması, medyada uygulanan ambargo vatandaşımıza erişmemizi engelledi.

Birinci turun sonunda gördük ki ortaya çıkan siyasi görünüm, iki adayın 28’inde bir ikinci yarış için Türk halkının önüne gideceği çerçeveyi oluşturmuş ve AK Parti Genel Başkanvekili Numan Bey bizi ziyaret etti. Bizden destek istediler. ‘Sığınmacılar konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz’ diye sorduk. Anlattıkları şey sığınmacıların vatanlarına dönmesini içermiyordu. Kemal Bey çok net bir şekilde sığınmacıların vatanlarına dönmesi gerektiğini ve bu politikayı izleyeceğini söyledi. Bu politikanın detaylarını konuştuk. Ve Zafer Partisi’nin önermiş olduğu bir sene içerisinde uluslararası hukuka uygun dönen Suriyelilerin Suriye’de güvenliğini sağlayacak ama Türk ekonomisinin üzerindeki büyük yükü de kaldıracak, uyuşturucu çetelerini sokaklarımızdan çözecek bir model üzerinde kendisi ile fikir birliğine vardık. Bundan dolayı da Zafer Partisi olarak Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı verdik.

Değerli yurttaşlar anne ve babalarınızdan aldığınız Türkiye’yi çocuklarınıza devretmek istiyorsanız, Türkiye’nin ‘göçmenistan’ olmasını istemiyorsanız, kızınız sokağa çıktığı zaman endişelenmek istemiyorsanız, akşam saat 21.30’da oğlunuzu köşedeki bakkala güven içinde yollamak istiyorsanız, 28 Mayıs’ta 13 milyon sığınmacıyı vatanına yollayacak politikaya destek verin ve Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verin. Bu Türkiye’nin ‘göçmenistan’ olmamasının tek yolu.”

Protokolde zorla geri gönderme yok, kayyumda yargı kararı şartı

Kılıçdaroğlu ve Özdağ arasında yapılan yedi maddelik mutabakat yapıldı. Mutabakatta Suriyelilerin zorla geri gönderilmesi yer almadı. Belediyelere kayyum atamaları için “yargı kararı” vurgusu yapıldı.

Yedi maddelik protokol şöyle:

1. Anayasamızın ilk 4 maddesi ve 66. madde de yer alan Türk Vatandaşlığı konusundaki tanımı ve içeriği korunacaktır.

2. 1924 yılında kurulan milli-üniter-laik devletten asla taviz verilmeyecektir. Bu değerlere bağlı kalınacaktır.

3. Başta Suriyeliler olmak üzere tüm sığınmacılar ve kaçaklar en geç 1 yıl içerisinde ülkelerine geri gönderilecektir.

4. Devletin varlığı ve bütünlüğünü hedef alan başta FETÖ, PKK, IŞİD olmak üzere bütün terör örgütleri ile etkin ve kararlı mücadele edilecektir. Terörle mücadele çerçevesinde, terörle bağlantısı hukuki kanıtlarla sabit olan mahalli idare yöneticileri yerine devlet görevlileri ataması uygulamasına yargı kararı çerçevesinde devam edilecektir. Terörle müzakere değil, mücadele edilecektir. Türkiye’nin milli ve üniter devlet yapısını hedef alan hiçbir siyasi ve hukuki düzenlemeye izin verilmeyecektir.

5. Devletin bütün birimlerinde yapılacak görevlendirmelerde sadakat değil, liyakatin esas alınması sağlanacaktır.

6. Bütün yolsuzluklar ile hukuk çerçevesinde çok etkin bir şekilde mücadele edilecektir.

7. Devletin vatandaşına karşı şeffaf olunması ve açık davranması konularında tam mutabakata varılmıştır.

“İçişleri Bakanı olarak yollayacağım” mesajı paylaşmıştı

Özdağ, açıklamadan yaklaşık iki saat önce, CHP Gençlik Kolları üyelerinin duvarlara spreyle “Suriyeliler gidecek” yazılamaları yaptığı haberini alıntılayarak şöyle yazmıştı:

“Öncelikle elinize sağlık gençler. Size Zafer Partisi’ndeki şablonları da verelim. Ve söz ben İçişleri Bakanı olarak yollayacağım. Ancak sadece Suriyeliler değil Türkiye’yi dünyanın lunaparkı zanneden, kadınlarımıza cariye muamelesi yapan, sokaklarımızı uyuşturucu cennetine çeviren, selefi cihatçı örgütlenme yapan ve yılda 11 milyar dolarımızı yiyen herkes gidecek. Bugün saat 11.00’i bekleyin.”

- Advertisment -