Ana SayfaANALİZLERÖZEL HABER: Gergerlioğlu’nun gözaltı gerekçesi beş yıl önce atılmış slogan mı?

ÖZEL HABER: Gergerlioğlu’nun gözaltı gerekçesi beş yıl önce atılmış slogan mı?

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, hakkında açılan yeni bir terör propagandası suçlamasıyla gözaltına alındığı ortaya çıktı. Savcılığın Emniyet’e yazdığı yazıda Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinden sonra yanındaki bir grubun Meclis koridorunda “Biji Serok Apo” diye bağırdığı iddia ediliyor. HDP iddiayı reddetti. Savcının tarif ettiği olay 2016’da HDPlilerin milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından yaşanmıştı ve Gergerlioğlu henüz milletvekili bile değildi. Bu görüntüler üç gün önce sosyal medyada yeniymiş gibi dolaşıma sokulmuştu.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun sabah saatlerinde Meclis’ten gözaltına alınması talimatını veren Ankara Cumhuriyet Savcısı Ersoy Yıldız, Emniyet’e yazdığı yazıda, “TBMM Genel Sekreterliği’nin tutanaklarla yaptığı suç duyurusuna” ve  “resen yapılan açık kaynak araştırmasında elde edilen bilgilere” dayanarak şu suçlamaları sıraladı:

“Milletvekilliği düşen şahsın meclis binasını terk etmediği, halen milletvekili gibi davrandığı, sosyal medya üzerinden basın açıklamaları ve video kayıtlarında canlı yayınları yaptığı, ayrıca kamu binasında hakkı olmadığı halde hukuka aykırı olarak 17/03/ 2021 tarihinden beri hiç ayrılmayarak gece gündüz dahil olarak kalmaya devam ettiği ve Meclis binasını terk etmediği”

Fakat Gergerlioğlu’nun gözaltına alınma kararının esas gerekçesi ise hakkında açılan yeni bir terör propagandası soruşturması kapsamında ifadesinin alınmasıydı.

Savcı’nın Emniyet’e yazdığı gözaltı yazısındaki yeni terör propagandası suçlaması şöyle:

“…ayrıca dosya içerisinde mevcut gazete haberi ve video haberleri ile 18/03/20121 tarihli tutanaktan anlaşıldığı üzere , Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun 17/03/2021 günü milletvekilliği düşürüldükten sonra saat:19.25’te Meclis Genel Kurulu salonundan çıkarak basın mensuplarına demeç vererek ikinci katta bulunan HDP parti grup katına yürüyerek çıkarken beraberinde bulunan kişiler de dahil olmak üzere grup içerisinden “Biji serok Apo” sloganlarının atıldığı, bu şekilde yanındaki kişilerle de birlikte TBMM koridorlarında terör örgütü elebaşı ve terör örgütü lehine slogan atılmak suretiyle terör örgütü propagandası da yapıldığı tespit edilerek…”

Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinden sonra Meclis’te böyle bir slogan atıldığı ile ilgili bugüne kadar herhangi bir bilgi, haber ve görüntü duyulmamıştı. HDP milletvekili Ayşe Acar Başaran da görüntüleri yayınlayarak iddiayı yalandı.

Savcının tarif ettiği olay ise akıllara 5 yıl önce 3 Mayıs 2016 günü TBMM Anayasa Komisyonu’nda HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasından ardından Meclis koridorlarında yaşanan görüntüleri getirdi. Ama 2018’de milletvekili seçilen Gergerlioğlu, o günlerde TBMM’de değildi.

Aynı görüntü üç gün önce bazı hesaplar tarafından sosyal medyada,  Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinden sonra olmuş gibi yeniden dolaşıma sokuldu, bazı MHP’ye yakın siteler tarafından haber yapıldı.

Savcının “gazete ve video haberleriyle”, “18 Mart 2021 tarihli tutanağa” dayandırdığı olayın beş yıl önceki olay olup olmadığı bilinmiyor.

Gözaltı tutanağında “HDP parti grup katına yürüyerek çıkarken beraberinde bulunan kişiler de dahil olmak üzere grup içerisinden “Biji serok Apo” sloganlarının atıldığı” ifadelerine yer verilmesine rağmen, Gergerlioğlu’ndan başka bir gözaltı olmadı. Bu sloganı atanın Gergerlioğlu olduğuyla ilgili de gözaltı tutanağında herhangi bir tespit bulunmuyor.

- Advertisment -