Ana SayfaANALİZLERANALİZ | İki yıldır bitmeyen ‘Rus yetkili’ açıklamaları: “Türkiye’yle ikinci parti S-400...

ANALİZ | İki yıldır bitmeyen ‘Rus yetkili’ açıklamaları: “Türkiye’yle ikinci parti S-400 anlaşmasını imzaladık…” Bu da doğru çıkmadı…

Rusya’nın resmi devlet haber ajansı TASS’ın bugünkü (16 Ağustos) ikinci S-400 imza haberi gündemde. TASS’ın haberine göre, uluslararası bir askeri forumda konuşan Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev, Türkiye’nin ikinci parti S-400 füze sisteminin tedariki için hazırlanan sözleşmeyi “çoktan” imzaladığını duyurdu. Bu açıklamanın ve haberin, bir Türk heyetinin F-16 modernizasyonu ve satışı için ABD’de temaslarda bulunduğu sırada yapılması dikkat çekici. Savunma Sanayii Başkanlığı yaptığı açıklamada ortada yeni bir anlaşmanın olmadığını söyledi. Bu tür Rusya kaynaklı “İkinci parti S-400 alımı için sözleşme imzalandı” haberleri yeni değil. Bu tür açıklamalar iki yıldır yapılıyor.

Rus resmi haber ajansı TASS bugün Army-2022 adındaki bir askeri konferansta konuşan Rusya Federal Askeri-Teknik İş birliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev’in açıklamalarına yer verdi. Şugayev, Türkiye’nin ikinci parti S-400 alımı için hazırlanan sözleşmeyi “çoktan” imzaladığını duyurdu: “İlgili sözleşme belgesinin zaten imzalandığını belirtmek isterim. Türkiye ile askeri-teknik iş birliği, iki ülke cumhurbaşkanları arasında varılan anlaşmalar doğrultusunda gelişiyor. Türk ortaklarla şeffaf ve karşılıklı yarar temelinde çalışmaya devam etmeyi planlıyoruz.”

Yapılan açıklama Bloomberg gibi birçok yabancı medya kurumu tarafından haberleştirildi.

Ankara’dan ilk resmi açıklamayı Savunma Sanayii Başkanlığı yaptı: “Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir.”

Rus haber ajansının S-400 ikinci parti sözleşme açıklamasının bir Türk heyetinin F-16 görüşmeleri için ABD’de temaslarda bulunduğu sırada yapılması ise dikkat çekiyor.

Bu haber, Rusların ilk “İkinci parti S-400 alımı için imza atıldı” başlıklı açıklaması değil. 2020 yılından beri çeşitli Rus kaynaklar bu tür açıklamalar yapıyor, Ankara ise medya kurumlarına yaptığı anonim açıklamalarda bunu yalanlıyor. Bu tür haberlere daha önce de sebep olan Rus yetkililerin açıklamaları şöyle:

23 Ağustos 2020, Yeni Şafak / Devlete ait silah ihracat şirketi Rosoboronexport Başkanı Aleksandr Miheyev: “Türkiye ile ikinci parti S-400 sevkiyatı için anlaşma imzaladık.”

Yine aynı Yeni Şafak haberinde Rus Interfax haber ajansına konuşan, sermayesinin yarısı Rus devletine ait savunma sanayii şirketi Rostec Genel Müdürü Sergey Çemezov, yeni anlaşmanın “gelecek yıl”, yani 2021’de imzalanabileceği belirtiliyordu.

Bir başka haber ise Temmuz 2021 tarihli, Dünya gazetesinde yer aldı. Yine Rosoboronexport yetkilileri, yakında ikinci parti S-400 anlaşmasının imzalanabileceğini duyurmuş.

Üçüncü haber ise 24 Ağustos 2021 tarihli, Euronews’den. Bu sefer Türk yetkililer Rusya’nın iddialarını yalanlamış ve “yeni bir gelişme yok” açıklaması yapılmış.

Yine 24 Ağustos tarihli bir habere göre, isminin açıklanmasını istemeyen Türk yetkililer Middle East Eye yazarı Ragıp Soylu’ya “Rusya, Türkiye-ABD ilişkilerini germek için algı operasyonu yapıyor” demiş,  ikinci parti iddialarını yalanlamış.

- Advertisment -