Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Köy okuluna Esat Oktay Yıldıran adı nasıl verildi?

ÖZEL HABER | Köy okuluna Esat Oktay Yıldıran adı nasıl verildi?

Serbestiyet’in elde ettiği bilgilere göre isim değişikliğinden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in haberlerden sonra bilgisi oldu. Değişikliğin arkasında bir yıl önce de kendi ilçesinde bir okula bu adı vermek isteyen Konak Kaymakamı vardı. Kaymakam, okulu yenilenen Buca’daki köy okuluna, Esat Oktay Yıldıran’ın adının verilmesini önerdi. Konak Kaymakamı, Buca Kaymakamı ile birlikte törene de katıldı. Yerel idareciler Yıldıran’ın ismini daha önce bilmedikleri için isim değişikliğe itiraz etmedi.

İzmir’in Buca ilçesinde bir okula “Şehit Esat Oktay Yıldıran” ismi verilmesi ve bu ismin verilmesinin ardından Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okulda bir tören düzenlenmesi kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi’nde görev yapan ve görev yaptığı dönemde tutuklulara yönelik işkence ve kötü muamele yaptığı bilinen Esat Oktay Yıldıran’ın adının bir okula verilmesine gelen tepkilerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı bir açıklama yayınladı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada isim değişikliğinin ‘tasvip edilmediği’ belirtildi ve İzmir Valiliği’ne gerekli bilgilendirmenin yapıldığı ifade edildi.

Serbestiyet’in edindiği bilgilere göre okulun adı yeniden eski adı olan “Belenbaşı İlkokulu”na çevrilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasının ardından Buca ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Twitter hesabından paylaşılan ‘İsim töreni’ fotoğrafları da kaldırıldı.

Okulun ‘isim değişikliği töreni’ne Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Buca  İlçe Mili Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş ve ilçe protokolü katılmıştı.

Serbestiyet’in ulaştığı bilgilere göre isim değişikliği kararından Milli Eğitim Bakanlığı’nın haberi yoktu.

Serbestiyet’in yerel kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre bir yıl önce Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Konak ilçesinde bir okula Esat Oktay Yıldıran adını vermek istemiş ama uygun bir okul bulamadı.

Kaymakam Görgülüarslan, daha sonra Buca’da yeniden yapılan Belenbaşı Köyü’ndeki okula bu ismin verilmesini Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer’e teklif etti. İki kaymakam okuldaki isim değişikliği törenine de katıldı. Okulun isminin başında “Şehit” geçtiği ve Esat Oktay Yıldıran’ın adı fazla bilinmediği için yerel yetkililerin isim değişikliğine onay verdiği öğrenildi.

İsim değişikliğini haberlerle öğrenen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, inceleme başlattı ve bakanlık yaptığı açıklamayla kararı geri aldı.

- Advertisment -