Ana SayfaHaberlerÖztrak: “Ekim sonunda kurultayı yapmayı hedefliyoruz”

Öztrak: “Ekim sonunda kurultayı yapmayı hedefliyoruz”

CHP kurultayı için tarih veren CHP Sözcüsü Faik Öztrak, İmamoğlu ve CHP'den diğer isimlerin sosyal medyada sızan online "değişim" toplantısıyla ilgili konuştu: "Toplantıyı etik bulmadım. Partimizin geleneklerine, usullerine uygun bulmadım." "CHP tabanında hiçbir zaman heyecansızlık, umutsuzluk görmüyorum. CHP tabanı, her zaman seçimler yaklaştığında daha heyecanlı daha umutlu olacak olacaktır."

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP’deki “değişim” ve kongre tartışmalarıyla ilgili Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’e konuştu.

Öztrak’ın röportajının ilgili bölümü şöyle.

– CHP’de seçimin ardından başlayan değişim tartışmaları sürüyor. Kurultaya giderken bu tartışmaların artması da bekleniyor. CHP,  bu koşullar altında seçime nasıl hazırlanacak?

CHP’de genel başkanımız MYK’yı değiştirdi. MYK’nın ilk toplantısında aldığı karar, kongreler sürecini başlatmak oldu. Tabii bu kongreler sürecinin sonunda da kurultayımızı yapacağız ve üyelerimizin, onları temsil eden delegelerimizin tercihlerine göre de ortaya partinin nasıl bir şekilde yönetileceği konusunda bir tablo çıkacak. Bunun önünü alabildiğince açmış durumdayız.

Mahalle kongreleri hızla tamamlanıyor. Bundan sonra ilçe kongreleri mahalle delegeleri, mahallelerden, ilçe delegeleri belirleniyor. İlçe delegeleri belirlendikten sonra da ilçe kongreleri yapılacak. Ardından il kongreleri, ondan sonra da kurultayımızı yapacağız. Yani CHP’de bir yenilenmenin nasıl olacağının kuralları belli. O kuralları da işletmek durumundayız.

Bunu işletmemizin sebeplerinden bir tanesi de böyle hassas bir süreçte, 100 yıllık CHP’nin kırılmadan, dökülmeden değerlerine bağlı olarak bir yenilenmeyi gerçekleştirmesi.

“Ekim sonunda kurultayı yapmayı hedefliyoruz”

– Kurultay yerel seçimden önce yapılacak mı?

Bir taraftan da tüzük çalışmaları devam ediyor. Kurultayı seçimden önceye yetişebileceğini düşünüyoruz. Biz zaten genel başkanımızın talimatıyla ona göre bir takvim yaptık. Ve bu ekim ayı sonunda kurultayı yapmayı hedefliyoruz.

– Kılıçdaroğlu, aday gösterilirse kurultayda kesin kazanır mı?

Sonuçta bu üyelerimizin partililerimizin üyelerimizin delegelerimizin takdirinde olan bir husustur; kimin ne olup ne olmayacağı.

“Partimizin iç işlerini kamuoyu önünde konuşmak yıpratıyor”

– Değişim isteyenler ne istiyor, siz ne istiyorsunuz? Farkınız nedir?

Bu sonuç itibariyle partimizin iç işleri ve partimizin iç işlerini de kamuoyunun önünde çok fazla konuşmak partimizi yıpratıyor. O nedenle ben burada susma hakkımı kullanayım.

Etik bulmadım

– İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu ile bazı CHP’li üst düzey isimlerin kamuoyuna yansıyan zoom toplantı görüntülerini nasıl buldunuz?

Ne dediysem o. Yani etik bulmadım. Partimizin geleneklerine, usullerine uygun bulmadım

“CHP tabanı seçim yaklaştıkça daha heyecanlı olacaktır”

– Tabanda bir heyecansızlık veya umutsuzluk görüyor musunuz?

Ben CHP tabanında hiçbir zaman heyecansızlık, umutsuzluk görmüyorum. CHP tabanı, her zaman seçimler yaklaştığında daha heyecanlı daha umutlu olacak olacaktır.

– Değişim taleplerinde isimleri öne çıkanlar sizce değişimi yapabilecek kişiler mi?

İzin verirseniz ben bu tartışmalara girmem.

“Kılıçdaroğlu bizim cenahta en fazla oyu alan adaydı son dönemde”

– Farklı bir aday ile seçime gidilseydi seçim kazanılabileceği iddialarına ne diyorsunuz?

Şunu söyleyeyim yaptırdığımız araştırmalara göre genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, bizim cenahta en fazla oyu alan adaydı son dönemde. Zaten hatırlayacaksınız bazı anketler çıktı. Oralarda da zaten seçimi kazandığımız gözüküyordu. Sonra birtakım şeyler oldu.

– Sayın Kılıçdaroğlu’nun liderlikten ayrılması noktasında bir takvim açıklaması gerektiğini söyleyenler var. Ne diyorsunuz bu görüşe?

Takvim açık işte kurultay takvimi gidiyor. Yani ondan sonra da yerel seçimler var. Ona göre göreceğiz ne olacağını.

– Yerel seçimlerden sonra eğer bırakmayı düşünüyorsa  bir takvim belirtmesi gerekir mi?

Zaten o takvim kendiliğinden ortaya çıkar. Takvim belirterek gittiğiniz zaman zaafa uğrarsınız.

– Yerel seçimde de ittifak düşünüyor musunuz?

Yerel yönetim seçimlerinde yerelin, Türkiye’deki farklı illere, ilçelere baktığınız zaman hepsinin farklı farklı dinamikleri var. Bu dinamiklerin gerektirdiği biçimde ittifaklar oluşturmak için elimizden geleni yaparız.

– CHP olarak “Birlikte yürüyebiliriz” dediğiniz partiler hangileri?

Yani onu söylemek için çok erken. Biz genel olarak bugüne kadar beraber yürüdüğümüz partilerle -bundan sonra da eğer yerel şartlar gerektiriyorsa- beraber yürüme imkanlarını araştırırız tabii ama daha bunları konuşmak için çok erken.

– Buna mesela HDP’de dahil mi? Çünkü CHP’li büyükşehir belediyelerinin olduğu bazı illerde ciddi Kürt oyu var.

Şimdi burada şunu ifade edeyim. Yani bizim bundan önce nasıl yürüdüğümüz belli. Dolayısıyla bu çerçevede yürüyüşümüze devam ederiz.

– Zafer Partisi herhalde bu iş birliği içerisinde olabilecek partilerden biri.

Yani parti adı şu anda tek tek “şu olur, bu olur”  diye bir şey saymıyorum. Ama dediğim gibi ihtiyaç duyduğumuz yerlerde ihtiyaç duyduğumuz ittifakları yaparız veya yapmayız.

– Mevcut belediye başkanlarınızın hepsini tekrar aday gösterecek misiniz?  

Mevcut belediye başkanlarımızın hepsi gerçekten çok büyük hizmetler vermişlerdir.

– Ekrem İmamoğlu’nun aday olmayabileceğini iddia edenler var. Böyle bir durum için bir B şıkkınız var mı?

Yani ben şunu söyleyeyim. Ben bu konuşmaları çok doğru bulmam. Kimin aday olup kimin aday olmayacağı partinin yetkili organlarının işidir. İkincisi, partimizin belediye başkanları, gerçekten çok değerli hizmetleri, hem pandemide hem de pandemiden sonraki kriz döneminde vermişlerdir.

- Advertisment -