Ana SayfaHaberlerPakistan'da Başbakan İmran Han’ın kaderinin belli olacağı gün parlamento feshedildi

Pakistan’da Başbakan İmran Han’ın kaderinin belli olacağı gün parlamento feshedildi

Pakistan'da Başbakan İmran Han'a karşı güvensizlik oylaması, Meclis Başkan Yardımcısı Kasım Suri tarafından Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi. Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi de, Başbakan İmran Han’ın çağrısı üzerine Meclisi feshettiğini bildirildi. Pakistan’da halk 90 gün içerisinde sandık başına gidecek. İmran Han, kendisini görevden alma girişimini ‘rejim değişikliği’ olarak niteleyerek ABD’yi suçlamış ve oylamanın sonucunu kabul etmeyeceğini söylemişti.

Han’a karşı güvensizlik oylaması yapılması önergesi, 28 Mart’ta ülkenin parlamentosunda 161 “evet” oyuyla kabul edilmişti.

Hükümetin ittifak kurduğu partilerin güvensizlik oylamasında muhaliflerin yanında yer alacağını açıklamasıyla Meclis üstünlüğü, muhalefet blokuna geçmişti.

İmran Han, kendisini görevden alma girişimini ‘rejim değişikliği’ olarak niteleyerek ABD’yi suçlamış ve oylamanın sonucunu kabul etmeyeceğini söylemişti.

Bugün Pakistan Meclisi’nde gerçekleşmesi planlanan ‘güvensizlik oylaması’ oturumuna hazırlanırken beklenmedik bir gelişme yaşandı.

Oylama iptal edildi, meclis feshedildi

Pakistan parlamentosu başkan yardımcısı, oylamaya saatler kala yaptığı açıklamada, Başbakan İmran Han’ı görevden almayı amaçlayan bir önlemin anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek oylamanın gerçekleşmeyeceğini duyurdu.

Hemen ardından ise Başbakan İmran Han, televizyondan bir ulusa sesleniş konuşması yaparak Cumhurbaşkanı Alvi’ye Ulusal Meclisi feshetmesi çağrısı yaptı.

Han, demokratların halka gitmesi gerektiğine işaret ederek seçimlerin yapılması ve halkın kimin iktidarda kalacağına karar vermesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Arif Alvi, erken seçim isteyen Başbakan İmran Han’ın çağrısı üzerine Meclisi feshetti.

Bu kararın ardından Pakistan’da  90 gün içerisinde seçime gidilmesi gerekiyor.

Hiçbir başbakan 5 yıllık görev süresini tamamlamadı

1947’de İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasından bu yana Pakistan’da hiçbir başbakan tam beş yıllık bir görev süresini tamamlamadı ve nükleer silaha sahip komşusu Hindistan’la sürekli anlaşmazlık içinde olan ülkede bugüne kadar defalarca darbe gerçekleşti.

- Advertisment -