Ana SayfaHaberlerPakistan’da bir ilk: Meryem Navaz, Pencap eyaletinin başbakanı seçilerek ülke tarihinde eyalet...

Pakistan’da bir ilk: Meryem Navaz, Pencap eyaletinin başbakanı seçilerek ülke tarihinde eyalet başbakanlığı yapacak ilk kadın oldu

Pakistan'da üç dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kızı Meryem Navaz, pazartesi günü ülkenin en kalabalık eyaleti olan Pencap’ın başbakanı seçildi.

Navaz Şerif’in yeniden Pakistan başbakanı olması bekleniyordu. Ancak lideri olduğu Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) 8 Şubat seçimlerinde beklediği oyu alamayınca geri çekildi ve kardeşi Şahbaz Şerif’i koalisyon hükümetinin başbakanı olarak görevlendirdi ve Meryem Navaz’ı da Pencap başbakanlığına aday gösterdi.

PML-N, merkezi hükümet kurmak için ittifaklara mecbur kalırken, Pencap’ta 371 üyeli meclisin, 193 sandalyeyle çoğunluğa sahip olan tarafı PML-N’nin adayı Meryem Şahbaz, 220 oy alarak başbakanlığa seçildi. Bu, Navaz’ı ilk kadın eyalet başbakanı yapıyor.

Pencap, 127 milyon insana ev sahipliği yapması ve Pakistan’ın en kalabalık eyaleti olmasından ötürü siyasi açıdan en önemli bölgesi sayılabilir. Dolayısıyla, Navaz’ın, 2007 yılında uğradığı bir suikast sonrası hayatını kaybeden tek kadın başbakanı Benazir Butto’dan sonra en etkili kadın siyasetçi olduğuna ve gelecekte merkezi hükümet başbakanlığına da bir adım attığına inanılıyor. Pek çok seçmen Meryem Navaz’ın seçilmesini, kendisi de 1980’lerde Pencap’ın en üst düzey lideri olarak görev yapan Navaz Şerif’in, mirasını aktarması ve kızını geleceğin ulusal lideri olarak konumlandırması yönündeki sembolik bir hareketi olarak görüyor.

- Advertisment -