Ana SayfaHaberlerDünyaPakistan’da Yüksek Mahkeme’ye ilk kez kadın üye seçildi

Pakistan’da Yüksek Mahkeme’ye ilk kez kadın üye seçildi

Pakistan’ın ilk kadın yüksek yargı üyesi olarak seçilen Ayesha Malik, ülke açısından önemli idari kararlarda aldığı kritik rollerle tanınıyordu. Malik geçtiğimiz sene cinsel saldırı davalarında bekaret testinin yasaklanması kararına yazdığı görüşte uygulamanın kurbanın onurunu zedelediğini belirtmişti. Güney Asya ülkeleri arasında yüksek yargısında kadın yargıç bulunmayan tek ülke olan Pakistan’daki insan hakları savunucuları Malik’in atanmasını memnuniyetle karşıladı.

Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin ilk kadın üyesi Ayesha Malik görevine başlıyor. Malik’in çekişmeli ve tartışmalı bir süreç sonunda Yüksek Mahkeme üyeliğine seçilmesini ülkedeki insan hakları savunucuları sevinçle karşıladı.

Pakistan İnsan Hakları Komisyonu (HRPC) “Kadınlar yargıçların yalnızca yüzde 17’sini oluştururken, ülke tarihindeki ilk kez en yüksek mahkemeye bir kadın yargıcın atanması yargıdaki cinsiyet çeşitliliğini iyileştirmeye yönelik önemli bir adımdır” açıklamasında bulundu.  

Pakistan, Güney Asya ülkeleri arasında yüksek yargısında kadın üye bulunmayan tek ülkeydi.

Ayesha Malik, Yüksek Mahkeme üyeliği görev yeminini etti.

Kadın hakları savunucusu

Malik, Pakistan’da uluslararası tahkimin uygulanması, seçimlerde mal varlığı beyanı ve cinsel saldırı davalarında bekaret testinin yasaklanması gibi önemli konularda bir dizi dönüm noktası niteliğinde kararın verilmesinde rol aldı.

Geçtiğimiz sene cinsel saldırı bildiren kadınlara uygulanan bekaret testini yasaklayan karara yazdığı 30 sayfalık görüşte Malik, uygulamanın “kadın kurbanın onurunu zedelediğini” ve ayrımcılığa yol açtığını belirtmişti.  

Malik, Paris, New York ve Londra’daki okullarda temel eğitimini tamamladıktan sonra Lahor şehrindeki Pakistan Hukuk Koleji’nde hukuk okudu. Daha sonra ABD’deki Harvard Üniversitesi’nde yüksek öğrenimine devam etti.

55 yaşındaki Malik, 2012’den beri Lahor Yüksek Mahkemesi’nde yargıç olarak görev yapıyordu.

- Advertisment -