Ana SayfaHaberlerDünyaParis savcılığı açıklaması: Zanlı yabancı düşmanı olduğunu itiraf etti

Paris savcılığı açıklaması: Zanlı yabancı düşmanı olduğunu itiraf etti

Fransa’nın başkenti Paris’te geçen hafta düzenlediği silahlı saldırı sonucu üç kişiyi öldüren zanlı savcılığa verdiği ifadede, “yabancı düşmanı” olduğunu söyledi. Tutulduğu psikiyatri kliniğinden dün tekrar gözaltına alınan zanlı, bugün hakim karşısına çıkarılacak.

Paris savcılığı 69 yaşındaki zanlının ifadesinde “yabancılara duyduğu nefreti” anlattığını açıkladı.

Savcı Laure Beccuau yaptığı açıklamada, şüphelinin sorgusu sırasında 2016 yılında evine yönelik bir hırsızlık olayının “tamamen patolojik hale gelen yabancı nefretini tetiklediğini” söylediğini belirtti.

Cumartesi günü bir psikiyatri kliniğine nakledilen şüphelinin buradan çıkarıldığını ve dün öğleden sonra yeniden gözaltına alındığını belirten savcılık, zanlının bugün hakim karşısına çıkarılacağını açıkladı.

“Zanlının evinde aşırılık yanlısı kanıt bulunamadı”

Savcılıktan Cumartesi günü yapılan açıklamada ise, olayın altında ırkçı bir nedenin yattığı kaydedilmişti.

Açıklamada, zanlının daha önceki sorgulamasında kendisini “depresif ve intihar eğilimli” olarak tanımladığı ve saldırının ardından son bir kurşunla kendini öldürmeyi planladığını söylediği belirtildi.

Zanlının ailesinin yaşadığı evde yapılan aramada aşırılık yanlısı herhangi bir kanıt bulunamadığını belirten savcılık, zanlının ilk olarak Paris’in bir banliyösünde potansiyel kurbanlar aradığını ancak bu planından vazgeçtiğini anlattığını bildirdi.

Savcı daha önce yaptığı açıklamada şüphelinin bir yıl önce Paris’te bir göçmen kampına düzenlenen silahlı saldırı nedeniyle yargılanmayı beklerken, kısa bir süre önce serbest bırakıldığını kaydetmişti.

Kürt temsilciler Cuma günkü silahlı saldırının “terör saldırısı” olarak değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Olay protestolara neden olurken, Paris polisiyle protestocular arasında çatışmalar yaşandı.

Paris’in 10’uncu bölgesinde Kürt kültür merkezi ve yakınındaki kafeye Cuma günü düzenlenen saldırıda iki erkek ve bir kadın hayatını kaybetmişti. Olayda yaralanan 3 kişiden biri taburcu olurken, hayati tehlikesi bulunmayan diğer 2 kişinin hastanede tedavileri ise sürüyor.

Çelik: “Fransa, terör örgütlerini himaye etmemeli”

Bu arada AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik, Paris’teki olayla ilgili dün açıklama yaptı. Çelik, ırkçı saldırıları kınadıklarını ifade ederken, Fransa’nın terör örgütlerini himaye etmemesi gerektiğini söyledi. Çelik, şöyle konuştu:

“Tabii olayın bir başka yönü daha var. O da şu; Bu olaylardan hemen sonra PKK terör örgütü yandaşlarının sokaklara dökülerek Fransa’daki kamu düzenini bozacak şekilde, polis güçlerine saldırarak, onun ötesinde arabaları yakarak, dükkanları yağmalayarak ortaya koyduğu tablo üzerinde de Fransa’nın iyi düşünmesi gerekiyor. Biz çok uzun zamandır şunu ifade ediyoruz: ‘Bu PKK terör örgütü mensuplarını himaye ettiğiniz zaman, bunlar eninde sonunda güçlendikleri zaman tekrar size dönen ve size zarar veren bir tablo ortaya çıkaracaklar’. Bunun son derece iyi değerlendirilmesi gerekir.” (VOA Türkçe)

- Advertisment -